IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата, изпращани от имигранти на семействата им, се увеличават през 2010

За цялата година българските емигранти се очаква да изпратят в страната общо 1,6 млрд. долара спрямо 1,56 млрд. долара през 2009 г.

12:53 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Средствата, изпращани от имигранти на семействата им, се увеличават през 2010

Средствата, изпращани от имигрантите на семействата им, са останали устойчив източник на външно финансиране за развиващите се страни въпреки кризата, като до края на годината се очаква да достигнат 325 млрд. долара спрямо 307 млрд. долара за 2009 г., показва доклад на Световната банка.

В световен мащаб тези средства се очаква да възлязат на 440 млрд. долара тази година.

В доклада се посочва, че към днешна дата емигрантите от България са 1,2 млн. човека, или 16% от населението. Най-предпочитани дестинации за емиграция на българите са Турция, Испания, Германия, Гърция, Италия, Молдова, Великобритания, САЩ, Румъния и Канада.

За цялата година по оценка на банката българските емигранти ще изпратят в родината си общо 1,6 млрд. долара спрямо 1,56 млрд. долара, изпратени през 2009 г.

От международната финансова институция прогнозират, че през 2011 и 2012 г. средствата, изпращани от имигрантите в развиващите се страни, ще продължат да растат, надхвърляйки 370 млрд. долара в края на този период.

През 2010 г. най-много средства от имигранти са получени в Индия, Китай, Мексико, Филипините и Франция, като дял от БВП обаче тези средства са най-значителни в по-малките страни, като в някои надхвърлят 25%.

Според доклада най-желана дестинация за имиграция в световен мащаб са САЩ. Следват Русия, Германия, Саудитска Арабия и Канада. Най-големият имиграционен коридор за тази година се очаква да бъде Мексико-САЩ, следван от Русия-Украйна и обратното, и Бангладеш-Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още