IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Степента на проникване на широколентов интернет в България е едва 11,2%

Причина за това са затруднените възможности за изграждане на собствена инфраструктура, твърдят от Сдружението за електронни комуникации

13:19 | 09.11.10 г. 1
Степента на проникване на широколентов интернет в България е едва 11,2%

По данни на 14-тия годишен доклад на Европейската комисия степента на проникване на широколентовия достъп в България е една от най-ниските в Европейския съюз – едва 11,2% към януари 2009 г.

Това обявиха днес от Сдружението за електронни комуникации (СЕК), Сдружението на независимите интернет доставчици (СНИД) и Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО).

Една от основните причини за отчетеното ниско проникване са затруднените възможности за изграждане на собствена инфраструктура, твърдят от СЕК.

Според тях има проблеми, които възпрепятстват подземното полагане на инфраструктурата. Налице е и незаинтересованост на общините във връзка с конкретните проблеми, които възникват пред операторите.

България е на четвърто място по качество на широколентовия интернет в света, показва изследване на университетите в Оксфорд и Овиедо, проведено през октомври 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
cerebrum
преди 13 години
Интересни данни се изнасят, давността им е почти 2 години, което доста изкривява реалността. Имам чувството, че в тези анализи се пресмятат само абонатите на ADSL като потребители на широколентов интернет, а всъщност почти всички интернет потребители в България използват широколентов, но в явно в Европейската комисия не могат да разберат, че тук се използват технологии за широколентов достъп, които на запад не се използват с такава цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още