IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пониженията на азиатските борси продължават

Тревогите около паричната политика на Китай засенчиха растежа на японската икономика през третото тримесечие

11:56 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пониженията на азиатските борси продължават

Пониженията на азиатските борси продължават, след като през миналата седмица те отбелязаха най-силния си седмичен спад от август насам. Повечето водещи индекси в азиатския и тихоокеанския регион отчитат спад и по време на днешната сесия заради опасения, че мерките за затягане на паричната политика в Китай ще се засилят.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific губи 0,4% до 131,63 пункта днес въпреки по-добрите от очакваното данни за растежа на японската икономика през третото тримесечие. Предварителните данни показаха по-рано днес, че тя е нараснала с 3,9% на приравнена към годишна основа база при очакван ръст от 2,5 на сто.

Това помогна на водещият японски индекс Nikkei 225 да се повиши с 1,1% до 9 827,51 пункта. Пониженията в минния сектор обаче изпратиха австралийският индекс S&P/ASX 200 с 0,1% надолу до 4 688 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 добави 0,5% до 3 328 пункта заради увеличението на продажбите на дребно в страната с 1,6% на месечна база през октомври.

Борсовите индекси в Китай успяха да поемат нагоре днес след силния спад в края на миналата седмица, докато тези в Хонконг продължиха да се понижават, главно заради разпродажби в банковия сектор. Повод за тях стана публикация в китайската преса, че големите банки са спрели да отпускат заеми на строителните предприемачи, предаде Bloomberg.

Shanghai Composite се повиши с 1% до 3 014,4 пункта, след като в петък потъна с 5,2%, отбелязвайки най-силния си спад от август 2009 г. Той се понижаваше с до 1,5% по-рано днес, но повишенията в здравния и потребителския сектор му помогнаха да премине на положителна територия.

Междувременно в Хонконг Hang Seng загуби 0,8% до 24 027,18 пункта. Със загуби завърши и сесията в Тайланд, Шри Ланка, Индонезия и Сингапур.

Валутите на развиващите се азиатски икономики също се понижиха заради спекулации, че централните банки и правителствата в региона ще въведат повече мерки за ограничаване на капиталовите потоци. В Южна Корея финансовият министър Юн Йонг Гу заяви, че страната ще въведе система за спиране на излишния приток на чужд капитал към корейската икономика.

В края на миналата седмица в Сеул приключи срещата на върха на лидерите на страните от групата Г-20, на която те не успяха да вземат решителни мерки за справяне с големите дисбаланси в световната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още