IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катекс отчете 10% понижение в продажбите и загуба през третото тримесечие

За първите девет месеца на годината приходите намаляват с 12% на годишна база, а загубата надхвърля половин милион лева

16:40 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Катекс отчете 10% понижение в продажбите и загуба през третото тримесечие

Приходите от продажби на Катекс АД през третото тримесечие на 2010 се понижават с 10% на годишна база до 1,85 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната загуба на производителя на вълнени тъкани и прежди за тримесечието възлиза на 244 хил. лв., в сравнение с отрицателен резултат от 139 хил. лв. за същия период на 2009.

За деветмесечието на 2010 приходите от продажби на компанията намаляват с 12% на годишна база до 6 млн. лв., а загубата достига 514 хил. лв. спрямо 360 хил. лв. през първите девет месеца на 2009.

В междинния си доклад за дейността дружеството формулира следните фактори, които определят финансовата рамка на дружеството:

- огромен натиск от непазарни икономики, в т.ч. и с правителствени протекции - Индия, Китай, Корея;
- неограничен на практика достъп на азиатските производители от 2004 насам до световните пазари, в т.ч. и европейските;
- значими разходи за българските производители - текущи и в перспектива, произтичащи от покриване на норми и стандарти на Европейския съюз - работни заплати, екологични, енергийни и др. разходи;
- завишени разходи през текущата година, в резултат от скока в борсовите цени на енергийни суровини и вълнени ленти;
- непрекъснато намаляващ пазарен дял на потребление на тъкани с участие на 100% вълна и вълна в смес с други суровинни компоненти, които са основен асортимент на Катекс.

Пазарната конюнктура, вследствие на световната икономическа криза, дава тревожни индикации за Катекс - по-голям от очаквания спад на потреблението на европейския пазар, формиращ 80% от експорта на дружеството, се посочва в доклада за дейността.

Контролът върху разходите и драстичното им свиване не е достатъчен инструмент за компенсиране на негативните тенденции и мениджмънтът на компанията търси решения във вътрешни преструктурирания и външни форми на коопериране, на промени в агентската структура, на скъсяване на технологичния процес, което е възможната стъпка на този етап за стопиране на спада в пазарен дял, се казва още в доклада.

Последната сделка с акциите на Катекс на БФБ е от 29 октомври на цена 1,51 лв. за брой, което представлява спад от 49% от началото на годината. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 3,7 млн. лв.
 

Свързани компании:

Катекс АД(KTEX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още