IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха шефа на OMV в търговия с вътрешна информация

Случаят е във връзка с продажбата на голям дял на OMV от унгарската MOL Nyrt. през 2009 г.

19:35 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обвиниха шефа на OMV в търговия с вътрешна информация

Главният изпълнителен директор на австрийската петролна и газова компания OMV AG Волфганг Рутенщорфер е бил обвинен в незаконна търговия с вътрешна информация при продажбата на голям дял на OMV от унгарската MOL Nyrt. през 2009 г., предаде Dow Jones.

Прокуратурата е повдигнала обвинението по искане на финансовия регулатор на страната, е заявил Рутенщорфер.

По думите му обаче всички негови транзакции на акции на OMV са били извършени по коректен и прозрачен начин. Той е подчертал, че случаят няма да го накара да напусне поста си преди изтичането на мандата му догодина.

Случаят се отнася за закупуването на акции на OMV за малко над 620 хил. евро през март 2009 г., седмица преди компанията да обяви, че е постигнала споразумение да продаде дела си от 20,2% в MOL за 1,4 млрд. евро – двойно над пазарната цена. След обявяването на споразумението акциите на OMV са поскъпнали с над 3%.

Рутенщорфер е изразил увереност, че съдът ще го оправдае, в случай че има дело. "Акциите бяха дългосрочна инвестиция – нямаше начин да се възползвам от краткосрочна волатилност на цените", е подчертал той.

Максималното наказание за незаконна търговия с вътрешна информация в Австрия е три години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още