IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на данък сгради в някои райони в София може да е между 40 и 60 лв.

Заместник-кметът на Столична община Минко Герджиков предложи актуализация на зонирането в столицата, което ще повиши данъците в някои райони

12:36 | 02.12.10 г.
Увеличението на данък сгради в някои райони в София може да е между 40 и 60 лв.

Между 40 и 60 лева ще е увеличението на данък „сгради“ за районите, които ще бъдат с променени зони за данъчните оценки в София, каза пред журналисти заместник-кметът Минко Герджиков по повод внесените от него предложения за актуализация на зонирането в столицата, цитиран от БТА.

Герджиков припомни, че в последните 12 години (откакто е прието зонирането) инфраструктурата се е променила много, което налага ново разпределение на зоните. По думите му фактор за повишаването на цените на имотите е и метрото за кварталите, докъдето е стигнало.

Заместник-кметът посочи, че кварталите в подвитошката яка преди са разглеждани като вилни, а сега вече са градски зони, но въпреки луксозното строителство те не могат да се прехвърлят в първа зона, а се предлага да са във втора зона, тъй като в първа е само географският център.

„Зона Б 18“ и „Банишора“ влизат от трета в първа зона, тъй като геометрично попадат в центъра и е следван пазарният принцип, че цените на имотите в тези два квартала са високи, поясни Герджиков.

По думите му е възможно да се предложи намаляване на промила за такса „смет“, тъй като приходите от таксата са 2,5 пъти повече от данък „сгради“.

Презонирането на районите за данъчните оценки вече ще съвпадне със зонирането за издаването на строителните разрешения.

В отговор на въпрос дали предстои ново зониране след пускането на новите участъци на метрото, Герджиков посочи, че няма да се наложи, тъй като не се очакват съществени промени на пазара.

По думите му предложението за презониране е следствие от двугодишната тенденция за спад на строителството, както и намалените продажби на терени и имоти, като от това общината е загубила планирани средства от такса за строителни разрешителни.

В същото време в презонираните райони се инвестира в изграждането на канализация и друга инфраструктура.

Осигурените допълнително 10 млн. лв. от данък „сгради“ за следващата година след влизането на презонирането ще се използват за изграждането на инфраструктура. Сред обектите, предвидени за следващата година, са нов пътен възел при спортната зала, 11 нови детски градини, както и пътен пробив в район „Люлин“, посочи Герджиков.

След две седмици докладът предстои да се гласува от Столичния общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още