IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидаторът на фонда на Мадоф заведе дело срещу JPMorgan за $6,4 млрд.

JPMorgan, която е била основен банкер на Мадоф над 20 години, е обвинена, че е знаела за измамата и я е подпомагала

22:41 | 02.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ликвидаторът на фонда на Мадоф заведе дело срещу JPMorgan за $6,4 млрд.

Служебно назначеният ликвидатор на фонда на Бърнард Мадоф – Ървинг Пикард, е завел дело с иск за 6,4 млрд. долара срещу JPMorgan Chase по обвинение, че банката е помагала на измамника, предаде Ройтерс.

Делото е второто по големина от заведените от Пикард дела срещу институции или хора, за които ликвидаторът смята, че са помагали на Мадоф в реализирането на измамната му схема, загубите от която се оценяват на 65 млрд. долара.

JPMorgan е била в продължение на над 20 години основен банкер на фонда на Мадоф - Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, чиято ликвидация тече от колапса му през декември 2008 г.

Според адвоката Дейвид Шийхан, който представлява Пикард, JPMorgan са си затваряли очите за измамата. По думите му много финансови институции са направили възможна измамата, на JPMorgan е била в самия й център.

От JPMorgan са заявили, че няма да се признаят за виновни по заведеното дело. “Всяко предположение, че JPMorgan е подкрепяла измамата на Мадоф, е напълно безпочвено и очевидно погрешно", е подчертал говорител на банката. Той е заявил, че от JPMorgan не са знаели за измамата, нито по някакъв начин са я подпомогнали.

Искът по делото е за възстановяване на близо 1 млрд. долара такси и печалба, получени от банката, както и за обезщетения за 5,4 млрд. долара.

Пикард вече е завел стотици дела, включително над 500 само тази седмица, за възстановяване на средства, инвестирани във фонда на Мадоф.

Най-големият иск досега е на стойност 7,2 млрд. долара и е заведен срещу наследниците на бившия клиент на Мадоф – Джефри Пикауър, който почина през 2009 г.

JPMorgan беше замесена в скандала скоро след разкриването на измамата. По време на процеса срещу него Мадоф призна, че същината на схемата му се е състояла в това да депозира пари на клиенти на фонда в сметка в JPMorgan, вместо да ги инвестира и да генерира приходи, както е обещавал.

Мадоф излежава присъда от 150 години затвор.

По думите на Пикард към 30 септември възстановените на измамените инвеститори средства са възлизали на 1,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
bate Goiko
преди 13 години
Явно пазара не го приема на сериозно, акциите на JPM са с 3 % нагоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още