IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прибиране на печалби върна петрола под $90, златото отстъпи от рекорда*

Поскъпването на двете стратегически суровини бе твърде бързо и ръстовете се оказаха неустойчиви

09:22 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прибиране на печалби върна петрола под $90, златото отстъпи от рекорда*

Цените на златото и петрола се понижават за втори пореден ден на световните стокови борси, което според анализатори, цитирани от MarketWatch, се дължи на прибиране на печалби. Такива твърдения не могат да бъдат определени като безпочвени на фона на резкия ръст, отбелязан от двете суровини, през тази седмица.

Петролът приключи вчерашната сесия със спад от 0,8 на сто до 88,69 долара за барел, като в рамките на търговията котировките му скочиха до 90,78 долара за барел. В днешната електронна търговия в Азия цената му се понижава с още 1% до 87,77 долара за барел.

Рязкото поскъпване се оказа неустойчиво, а на настроенията натежаха и прогнози на американското правителство за увеличение на предлагането на петрол на глобалния пазар догодина.

Златото пък отстъпи след шестте поредни сесии на повишения и постигнатата поредица от рекорди. Вчерашната борсова сесия му донесе спад от 0,9% до 1 403 долара за тройунция. По-рано през деня цената му прескочи 1 430 долара за тройунция, което не се беше случвало в историята.

В днешната електронна търговия златото с доставка през февруари поевтинява с още 1,1% до 1 392,30 долара за тройунция.

Петролът сорт брент междувременно се търгува с понижение от 1% за 90,50 долара за барел. Цената му се понижи с 6 цента във вторник, за да приключи сесията на ниво от 91,39 долара за барел.

От началото на тази година петролът е поскъпнал с 11% на петролната борса в Ню Йорк, след като през миналата цената му се повиши със 78 на сто.

Редовният седмичен доклад на Американския петролен институт показа вчера, че петролните резерви на САЩ са намалели със 7,34 млн. барела през миналата седмица до 349,3 млн. барела.

* Актуализирано към 9:20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още