IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи коледни отстъпки на британския жилищен пазар

Заради поевтиняването на жилищата през втората половина на годината цените им стопяват своя ръст в сравнение с миналия декември до 0,4%

09:53 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Големи коледни отстъпки на британския жилищен пазар

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха рязко за втори пореден месец и отбелязаха петия си спад за последните шест месеца през декември.

Слабото търсене на пазара е накарало продавачите на имоти да понижат продажните цени с още 3% на месечна база, след като през ноември те паднаха с 3,2 на сто.

Средната продажна цена на жилищен имот в Англия и Уелс се е понижила с близо 7 хил. паунда за един месец до 222 410 паунда, съгласно месечното проучване на оператора на най-големия сайт за недвижими имоти на Острова - Rightmove Plc.

Заради поевтиняването на жилищата през втората половина на годината цените им стопяват своя ръст в сравнение с миналия декември до 0,4%. През ноември ценовите нива бяха с 1,3% по-високи на годишна база.

Данните на Rightmove се базират на допитване до малко над 96 хил. продавачи на жилища в страната, което покрива около 90% от активните оферти на пазара. Експертите на уебсайта за продажба на имоти посочват, че цените вероятно ще продължат да падат през 2011 г., като средният спад се очаква да бъде около 5%.

От проучването става още ясно, че се очаква измененията в ценовите нива през следващата година да се различават значително в южните и северните части на страната.

Според експертите на Rightmove търсенето ще се оживи през следващата година, което в комбинация с ограниченото предлагане ще тласка цените нагоре. Ефектът от високата безработица, по-големия брой принудителни отнемания на имоти и повишаването на основния лихвен процент обаче ще бъде по-силен и ще дърпа цените надолу.

Британската лира поевтинява с 0,2% срещу щатския долар днес, като към 9:50 ч. българско време една лира се търгува за 1,5780 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.12.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още