IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на жилищния пазар във Великобритания остават унили

Страховете от това как бъдещите ограничения на разходите ще се отразят на трудовия пазар очевидно все още тежат в настроенията на потенциалните купувачи, казват от RICS

09:57 | 14.12.10 г. 1
Настроенията на жилищния пазар във Великобритания остават унили

Индексът на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) за състоянието на жилищния пазар на Острова остава в близост до най-ниската си стойност от 18 месеца през ноември заради отслабналото търсене на жилища.

Броят на брокерите и оценителите на имоти, които отчитат спад на цените през ноември, надхвърля този на регистриращите ръст с 44 процентни пункта, спрямо минус 49 пункта през октомври, сочат данните на базираната в Лондон група, цитирани от Bloomberg.

Икономисти, участвали в анкета на агенцията, очакваха спад до средно минус 50 пункта.

„Страховете от това как бъдещите ограничения на разходите ще се отразят на трудовия пазар очевидно все още тежат в настроенията на потенциалните купувачи, като мнозина решават да изчакат до новата година“, казва говорителят на RICS Ян Пери. „Междувременно липсата на ипотечно финансиране продължава да възпира купувачите на първи дом.”

Жилищният пазар във Великобритания е несигурен, защото потребителите се готвят за най-големите съкращения на държавните разходи от Втората световна война насам, което ще доведе до загубата на 330 хил. работни места. Междувременно Английската централна банка запази лихвата на рекордно ниско ниво този месец, а банките все още ограничават кредитирането и одобренията за отпускане на ипотеки се понижиха до осеммесечно дъно през октомври.

Измерителят на RICS на броя запитвания, постъпили от нови купувачи, е паднал до стойност от минус 18 пункта през ноември спрямо минус 12 пункта. Измерител на броя нови оферти за продажба на имоти остава непроменен на минус 4 пункта.

„Жилищният пазар днес е само сянка на това, което беше през 2007”, коментира Джереми Дел, брокер на имоти в JJ Dell & Co. „Икономиката сочи дълга низходяща спирала.“

Операторът на най-големия сайт за имоти на Острова - Rightmove Plc., вчера отчете спад на офертните цени на жилищата в страната през декември с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Нормално е хората да не им се купува икот който скоро ще бъде на дъното на океана. 2012 наближава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още