IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите печалби на тютюневите акции

Акциите на София-БТ са поскъпнали със 167% от юни и имат потенциал да продължат да се представят добре, посочва в анализ Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

16:14 | 14.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Големите печалби на тютюневите акции

Преди няколко години Булгартабак холдинг бе гръбнакът на фондовата борса, пише в свой анализ на компанията Цветослав Цачев от Елана Трейдинг. Сега компанията рядко влиза в полезрението на инвеститорите, освен в ролята си на надежда за предстояща приватизация и символ на нещо, което би раздвижило пазара.

Позитивната новина се крие в подобрението на финансовите резултати на двете основни предприятия, което означава, че и цената на холдинга би била по-висока спрямо година по-рано.

През последните няколко седмици на борсата се изтъргуваха значителни дялове от капитала на Булгартабак холдинг. Освен това акциите на холдинга и на дружествата в Благоевград и София са едни от малкото, които поскъпват през последните шест месеца.

Натиснете върху изображението, за да го видите в пълен размер

София-БТ се представя най-добре със своите 167% ръст в цената на акциите спрямо началото на юни. Това не е учудващо предвид силното подобрение на финансовите резултати на компанията на годишна база. Продажбите й вече са само с 20% по-ниски в сравнение с Благоевград-БТ, като в същото време разликата в печалбата е 8%. Следващата таблица показва пазарната капитализация на тютюневите дружества, както и сравнението им с цената на холдинга.

Натиснете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Очевидно е, че холдингът се търгува значително над стойността на дъщерните си дружества. Един ликвиден пазар с възможност за къси продажби би позволил да се осъществи арбитраж, при който да се продадат акциите на холдинга и да се купят дъщерните му дружества. В момента единственото, което може да се направи, е да се потърси къде е неравновесието.

Натиснете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Най-лесно това става при сравнение на показателите за оценка, като от таблицата се вижда, че София БТ е най-подценената позиция към този момент по отношение на финансовите й резултати за последните 12 месеца. Вероятно пазарът ще продължи да оценява с известна доза скептицизъм нарастването на приходите от износ. Това не е изненада – виждали сме как става рязко свиване на приходите преди две години. Отрицателната стойност на EV/EBITDA на Благоевград БТ се дължи на повечето пари в брой в сравнение с пазарната капитализация на компанията. Цигарените фабрики имат значителни задължения към бюджета, но пък разполагат и с други големи текущи активи.

Премията на Булгартабак холдинг над сумарната капитализация на дъщерните дружества се дължи основно на подценените акции на София БТ. Капитализацията на двете тютюневи фабрики трябва да е много близо една до друга, ако се съди по приходите и печалбата им. Но за ликвидна търговия и изглаждане на неравновесията ще се говори едва когато акциите скочат значително. Тогава на пазара ще се появят закупените по време на бума книжа, които в момента чакат да се покрие голямата част от загубите в тях. А през следващите месеци може да се очаква София БТ да продължи да се представя по-добре, стига да запази позициите си на външните пазари.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Анализи всеки може да прави, но прогнози... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Кънчо
преди 13 години
Отлично. Go baby, earn! както казват във Варна. BLABT явно е подценен - търгува се под стойността на паричните активи по нейния баланс. Пиша това за една година вече, но пазара чак сега се сеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Marti
преди 13 години
Много добър анализ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още