IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед потвърди решението си за покупките на ценни книжа

Възстановяването на щатската икономика все още е твърде слабо, посочват в мотивите си от централната банка на САЩ

21:54 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед потвърди решението си за покупките на ценни книжа

Възстановяването на щатската икономика все още е твърде слабо, за да има намаление на безработицата, се казва в изявление след срещата на Федералния резерв на страната, в което се потвърждава решението на институцията да изкупи ценни книжа на стойност 600 млрд. долара с цел стимулиране на растежа и създаване на работни места.

В изявлението, което в забележително малка степен отбелязва скорошните положителни икономически данни, Фед характеризира растежа на САЩ като "продължаващ", което е леко подобрение спрямо използваното през ноември определение „слабо“, пише Ройтерс.

На срещата явно са били направени някои преоценки на икономическите перспективи предвид очаквания ефект от предложените нови данъчни облекчения, но въпреки това от Фед отбелязват, че тенденцията за много слаба инфлация продължава.

Против програмата за изкупуване на ценни книжа отново се е обявил председателят на клона на Фед в Канзас сити Томас Хьониг.

В началото на ноември Фед взе реши за прилагане на програмата, която предизвика силни критики, свързани с опасенията, че ще доведе до инфлационен натиск или ще създаде поредица от обезценки на чужди валути заради поевтиняването на долара.

На срещата е било взето и решение основната лихва в страната да остане на сегашното си ниско ниво в интервала между 0 и 0,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още