IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в Германия расте, докато в еврозоната буксува

Бизнес активността расте в частния сектор на Германия и Франция, а в останалите членове на еврозоната остава без промяна или забавя темповете си на растеж

12:51 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Частният сектор в Германия расте, докато в еврозоната буксува

Активността във фабричното производство и сектора на услугите в Германия се разрасна рязко през този месец, подчертавайки силата на икономическото възстановяване на страната.

Индексът на бизнес активността в частния сектор се повишава до 59,7 пункта през декември от 59 пункта за предходния месец. Увеличението е най-рязкото от юли 2006 г., когато показателят постигна рекорден скок от началото на своето изчисление, по данни на пазарния институт Markit.

Самостоятелният индекс на бизнес активността във фабричния сектор се повишава до 60,9 пункта, а този за сектора на услугите в Германия се понижава до 58,2 пункта. Стойност над 50 пункта е знак за растеж.

В същото време частният сектор на еврозоната отбелязва по-бавни темпове на растеж през декември, за което говори понижението на общия индекс на бизнес активността там до 55 пункта спрямо 55,5 пункта за предходния месец.

Понижението на икономическия барометър за еврозоната се оказа по-голямо от пазарните очаквания.

Данните на Markit показват още, че бизнес активността расте в частния сектор на Германия и Франция, докато в останалите членове на еврозоната остава без промяна или забавя темповете си на растеж.

Отделни данни на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната остава стабилна на ниво от 1,9% на годишна база за втори пореден месец през ноември. В сравнение с ноември потребителските цени са се увеличили с 0,1 на сто, което отговори на пазарните очаквания.

Еврото поскъпва с 0,2% срещу долара днес, като към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3239 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още