IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на БФБ-София взема двойно повече от Бойко Борисов

През март премиерът поиска никой държавен чиновник да не взема повече от неговите 3 500 лв.

16:10 | 17.12.10 г. 18
<p>Иван Такев. Снимка: Личен архив</p>

Иван Такев. Снимка: Личен архив

Изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев е получил 95 321 лв. възнаграждение през 2009 г., показва проспектът на дружеството, одобрен от Комисията за финансов надзор.

През 2009 г. изпълнителен директор на БФБ-София беше и Бистра Илкова, но от 20 януари 2010 г. тя бе освободена с решение на общото събрание на акционерите.

Така средно на месец през миналата година Иван Такев е получавал 7 943,4 лв.

През 2009 г. в Съвета на директорите на БФБ-София е бил и Асен Ягодин, който е получил общо 18 708 лв.

В проспекта няма данни за възнагражденията на Бистра Илкова, Виктор Папазов, Андрей Пръмов и Тодор Брешков, които бяха членове на Съвета на директорите през 2009 г., но вече не са.

През март тази година премиерът Бойко Борисов поиска никой държавен чиновник да не взема повече от неговите 3 500 лв. Тогава станаха известни високи заплати на директори в болници и в Ръководство въздушно движение.

На 20 август 2010 г. акционерите на БФБ-София дадоха на държавата правото да придобие акции на борсата при емисионна цена от 1 лв. и тя увеличи дела си от 44% на 55,05% и реално БФБ-София вече е с преобладаващо държавно участие, тоест държавно дружество.

Финансовото състояние на БФБ-София не е впечатляващо. За 2009 г. борсата отчита 85 хил. лв. загуба. Без приходите от лихви БФБ-София щеше да има 520 хил. лв. загуба, но паричните средства за 7,5 млн. лв. й носят нужния доход.

За първото полугодие на 2010 г. БФБ-София отчита спад на приходите с 24% на годишна база до 1,09 млн. лв. От оперативна дейност загубите са 44 хил. лв., но приходите от лихви в размер на 140 хил. лв. извеждат борсата на печалба за полугодието.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 13 години
Хендехох...БФБ София не е на държавна издръжка и до преди няколко месеца беше дружество с преобладаваща частна собственост!Как държава се сдоби с нужния и дял до над 50% е друга тема. Нещо повече, като печелившо дружество в последните години, БФБ София е изплатила на акционерите си 40 стотинки дивидент през 2007 (2.3 мил. лева) и 4 стотинки дивидент през 2008 (445 хил. лева). Тоест държавата е получила нещо от собствеността си в БФБ, а не обратното!Като говориш за сградата дето са я продали, наясно ли си откъде държавата има този дял в БФБ.Освен това БФБ е монополист, не защото закона не позволява да има и друг оператор, а защото за такъв малък пазар явно никой не намира бизнес логика да прави конкурентен такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
хендехох
преди 13 години
Естествено, че БФБ е на държавна субсидия. Все пак е и държавен монопол, както РВД например.Така че, абсолютно нищо не зависи от директорите, за да вземат такива пари. Освен това БФБ има двама изпълнителни директори, тоест 8 по 2 = 16 хил на месец, плюс още 3-*** члена по 2 бона, още 6 бона, а председателя може би взима и по 4-5 хил.Бог знае и дали и колко взимат по други начини. Нужно е БФБ да обясни, а не да въвежда нови такси и да вдига старите.БФБ е на бюджетна издръжка. Едно време държавата й даде сградата където сега е Син Сити и всички други чалготеки в тази сграда. Борсата я продаде и сега има към 10 млн. кеш от които взима по 500 хил. лв. лихви на година и с него се издържа.Държавата не им го дръпна както го дръпна на РВД, Булгартабак и други.Така че БФБ си е на държавно субсидиране и въпреки това е със загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
martin_karov
преди 13 години
На мен този директор ми прилича на 25 годишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Alee
преди 13 години
BB да се намеси и да поправи тази несправеливост! Как може такова нещо, някой в администрацията на тази държава да взима нормална заплата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
bstavrev
преди 13 години
От години насам единственото което правим е да гледаме в чуждото канче. Взимал по 8000,00 лв...голям праз. А "тарикатите" по политическа линия (с акъл 8-ми клас) взимат по толкоз на ден и то без да вършат нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Zashtontcho
преди 13 години
12от: хендехох преди 57 минути БФБ е точно на държавна издръжка. Държавата им е оставила почти 10 млн. лв. и те с лихвите от депозитите си плащат заплати. Това ако не е държавна субсидия здраве му кажи."*** Дерипаска, я кажи сега дали зависи или не БФБ от държавата? .... Deripaska .......Тики........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
БФБ е точно на държавна издръжка. Държавата им е оставила почти 10 млн. лв. и те с лихвите от депозитите си плащат заплати. Това ако не е държавна субсидия здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Nabludatel777
преди 13 години
БРАВОС!!! Малака му е да му дадат 13 и 14 заплата и бонуси за добрата работа! Кви сравнения правите с частни компании дето давали такива заплати?! Над 55% от БФБ е държавна! Кво значи това що не искарат и на другите хрантутници дето са ги написали заплатите?! Като според Вас борсата не е държавна частна ли е ?! Или е ни врат ни шия...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
marketleverage
преди 13 години
Да и аз мисля че е хейтърска статия ... В крайна сметка бфб не е на бюджетна издръжка ....не че бфб е цвете и се чудя до къде трябва да опре ножа за да има реформи и да и ги направят правилата за търговия като на нормалните борси ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Didkata
преди 13 години
Май в Инвестора не са наясно що е то държавен чиновник. Държавен чиновник е такова лице, дето бачка в държавна администрация. БФБ е частно дружество с държавно участие, демек малко по-различно животно. То по тази логика и в АЕЦ-а и Булгаргаз трябва да взимат по 500 лв само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още