IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси на червено след разочароващи резултати от срещата на ЕС

Въпреки че всички искат механизъм за разрешаване на кризи, германците и французите нямат особено желание да вложат пари в подобни фондове, коментират анализатори

18:35 | 17.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси на червено след разочароващи резултати от срещата на ЕС

Европейските индекси завършиха на червено в петък, след разочароващи резултати от срещата на върха на лидерите от ЕС, поредното понижение на кредитния рейтинг на Ирландия и тежки загуби на фармацевтичния гигант AstraZeneca PLC, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,42% до 276 пункта.

Сред основните европейски индекси, френският CAC 40 изгуби 0,54% до 3867 пункта, германският DAX 30 се понижи с 0,60% до 6982 пункта, докато британският FTSE 100 се раздели с 0,16% до 5872 пункта.

На срещата на върха в Брюксел, страните от ЕС се договориха да внесат промени в договора за ЕС, за да позволят създаването на постоянен механизъм за финансова стабилност, въпреки че не беше постигнат прогрес около размера на бъдещия спасителен фонд, както и по други детайли от проекта.

„Срещата не донесе това, което очакваха много от инвеститорите“, казва Майк Ленхоф, главен стратег на Brewin Dolphin. „Въпреки че всички се съгласиха, че е важно да разполагаме с механизъм за разрешаване на кризи, германците и вероятно французите нямат особено желание да вложат пари в тези фондове“.

При вида на „каращи се политици“ е нормално инвеститорите да се оттеглят, посочва Ленхоф, но при перспективата за експанзия, както на валутната, така и на фискалната политика в САЩ, покачването на индексите би трябвало да продължи, допълва той.

Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на Ирландия с пет степени от Baa1 до Aa2. Това решение, е в съответствие с прогнозата на агенцията от миналия месец за понижаване на кредитната оценка на страната. Въпреки понижението, Ирландия запазва инвестиционния си рейтинг.

Загуби претърпяха редица ирландки и британски банки. Bank of Ireland изгуби почти 14%. Сред губещите се нареждат Allied Irish Banks, както и британските Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland Group, която има най-голяма експозиция в Ирландия.

Загуби понесоха и повечето от останалите европейски банки.

В Лондон акциите на фармацевтичният гигант AstraZeneca се понижиха с около 6%, поради поисканите от американските регулаторни органи допълнителни изследвания на произвежданото от компанията лекарство Brilinta.

Акциите на останалите фармацевтични компании като цяло също се понижиха. Сред губещите се нарежда и швейцарската Roche Holding, след като американските регулаторни органи отнеха разрешителното за произвежданото от компанията лекарство Avastin, използвано за лечение на рак на гърдата.

В Франкфурт, акциите на софтуерната компания SAP отбелязаха ръст, след обявяването на по-добри от очакваните резултати от основния й конкурент - Oracle Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 17.12.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Ако Европа не се обедини до една държавна структура и еврозоната се срине, акулите ще я разкъсат за броени месеци. В резултат по-слабите икономики ще се сринат и задлъжнеят. Югът, ще фалира като стана с Гърция, а северът ще боксува на място. Само една голяма икономика сравнима с тази на САЩ може да се противопостави на конкурентния натиск. Пол Кругман мисля , че получи нобелова награда, защото го доказа. Както сливанията вдигат акциите,така и обединяването на пазарите и ресурсите е печелившата стратегия. Защо Русия се обединява с бившите си републики. Не е от носталгия , нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
20 гледат 2 и чакат от тях да дават за техните харчове...Сами , че тея двамата не щат...а лошото е , че и да искат няма да могат да платят вересиите на всичките ... Има само един светъл лъч...това е , че и ние ще се включим с вскички сили да помагаме на еврото. Министърпредседателя ни призова и като се впрегнем току миж и ЕС хукнал с все сили напред.За съжаление все още не се намира единно и дългосрочно решение на проблемите прид по бедните страни от съюза.Беше рано в едно рабо да се впряга вола и магарето...но това вече е факт. Дали ако се разпрегнат няма да има повече шанс и за магарето и за вола...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още