IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските акции - най-печеливши за европейските инвеститори от 1999 година насам

Поевтиняването на еврото усили доходността на акциите от САЩ и Япония за европейските инвеститори

11:24 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските акции - най-печеливши за европейските инвеститори от 1999 година насам

Наближаващата своя край борсова година в САЩ бе динамична, но в крайна сметка донесе над 12% ръст на водещия индекс на Wall Street S&P 500. За инвеститорите от Европа обаче доходността от вложенията им в щатски акции е още по-голяма и най-добрата за последното десетилетие, пише Bloomberg.

При обръщане на S&P 500 в евро повишението му за тази година възлиза 23 на сто. Това е най-силната доходност на щатския индекс в евро, откакто единната валута е създадена през 1999 г., и е почти двойно по-голяма от ръста на индекса за инвестиращите в него в долари, по данни на Bloomberg.

Покупката на японския индекс Nikkei 225 е донесла печалба от 20% за европейските инвеститори спрямо 2,5% загуба, когато индексът е оценен в йени.

Този ефект се дължи на дълговата криза в Европа, която понижи с 8,5% курса на еврото срещу долара и с 18% срещу японската йена през тази година. По този начин се увеличава печалбата на инвестиращите в щатски и японски акции, след като обърнат своите деноминирани в долари и йени инвестиции обратно в евро.

Според анализатори дълговите проблеми на Европа ще останат на фокус през следващата година, което ще кара инвеститорите да търсят алтернативи на европейските акции.

Данни на Федералния резерв показват, че инвеститорите извън САЩ са купили американски акции за 146 млрд. долара през третото тримесечие. Данните са на приравнена към годишна основа база, а покупките на американски акции са на път да отбележат най-високото си ниво от 2007 г.

Инвеститорите от Европа са купили американски акции за нетно 18,3 млрд. долара през септември, което е най-голямата сума от май 2007 г., малко преди финансовите пазари да замръзнат заради кредитната криза в САЩ.

Отстъплението на еврото срещу щатския долар през тази година е най-голямото от 2005. Това се случва, въпреки че американският бюджетен дефицит се повиши до рекордни нива през февруари, а равнището на безработица нарасна до 9,8% през ноември.

Дълговата криза в Европа обаче направи американската икономика да изглежда по-силна в сравнение с европейската, коментират анализатори. В резултат на това гръцкият борсов показател ASE се е понижил с 34% през тази година, а испанският IBEX 35 е загубил 14 на сто, което го прави най-лошо представилия се сред 24-те развити пазара, които Bloomberg следи.

В същото време датският индекс OMX Copenhagen 20 се е повишил с 36% през 2010 г., което го превръща във втория най-добре представил се индекс сред 24-те напреднали икономики. След него се нарежда шведският OMX Stockholm 30 с 30% ръст, който се усилва до 39% за инвеститорите в евро благодарение на валутния ефект.

Това прави OMX Stockholm 30 най-силният индекс на развитите пазари за тази година, когато се измери в евро. Повишението на S&P 500 в евро през тази година е най-голямото, откакто бе отчетен 39-процентен ръст през 1999 г.

Притесненията за задълбочаване на дълговата криза в Европа може да понижат еврото до 1,18 долара до третото тримесечие на следващата година, според валутните анализатори на Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още