IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо повишение на цената на петрола за последните три дни

Авария в ключов петролопровод в Аляска вдигна цената на петрола след двата поредни дни на спад

09:13 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първо повишение на цената на петрола за последните три дни

Цената на петрола пое нагоре в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролно борса, като отчита първото си повишение за последните три дни. Причина за него стана авария в петролен тръбопровод в Аляска, която наруши доставките на суров петрол в северните части на САЩ.

Американският лек суров петрол поскъпва с 0,9% до 88,97 долара за барел днес, след като на 8 януари нефтопроводната система Трансаляска бе затворена, което принуди компании като BP да преустановят 95 на сто от производството на петрол в района на Северна Аляска.

Тръбопроводната система пренася около 15% от годишния американски петролодобив, пише Bloomberg.

Междувременно стана ясно, че вносът на суров петрол в Китай е нараснал с 18% на годишна база през декември, подчертавайки растящото търсене на петрол в най-големия потребител на енергийни суровини света. Вносът на петрол в страната за цялата 2010 година е скочил до 239,31 млн. тона, което се равнява на около 4,8 млн. барела на ден, показваха данни на митническите власти в Китай.

Петролът приключи последната сесия на миналата седмица с понижение от 0,4% до 88,03 долара за барел. През миналата година цената му се вдигна с 15 на сто.

Брентът междувременно поскъпва с 0,5% до 93,79 долара за барел на Лондонската петролна борса днес. В петък цената му се понижи силно с 1,3% до 93,33 долара за барел.

Златото, което поевтиня значително с близо 4% през миналата седмица, се търгува днес с повишение от 0,1% до 1 369,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още