IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола скочи рязко над 91 долара за барел*

Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозите си за цената на петрола през тази година

09:19 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола скочи рязко над 91 долара за барел*

Аварията на ключов петролопровод в Аляска и прогнозите за по-високи цени на петрола през тази година на американското правителство доведоха до силен скок в цената на енергийната суровина на Нюйоркската петролна борса.

Ключовата за доставките на петрол САЩ тръбопроводна система Трансаляска остава затворена за пети пореден ден днес, в резултат на което някои от най-големите петролни компании в САЩ бяха принудени да спрат производството си, пише Wall Street Journal.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през февруари се повиши рязко с 2,1% до 91,11 долара за барел вчера, като в по-ранните часове на търговията достигна 91,33 долара за барел.

В часовете след редовната сесия на Нюйоркската петролна борса петролът поскъпва с още 0,1% до 91,23 долара за барел.

Петролът сорт брент, който се търгува на Лондонската петрола борса, също поскъпна силно с 2% до 97,61 долара за барел. В днешната електронна търговия цената му остава без промяна.

Нефтопроводната система Трансаляска бе затворена на 8 януари заради теч, като се очаква преносът на петрола по нея да се възобнови до края на седмицата.

Голяма част от рафинериите по Западното крайбрежие на САЩ разчитат предимно на петрола, доставян от нефтопровода Трансаляска, през който минават 15% от годишното производство на петрол в САЩ.

В случай, че ремонтните дейности се забавят, може да се стигне в недостиг на суров петрол в някои рафинерии, коментират анализатори.

Петролните компании, които оперират в Аляска, включително BP и ConocoPhillips, са били принудени да намалят продукцията си с 95%, след като 800-километровият тръбопровод бе затворен.

Министерството на енергетиката на САЩ повиши вчера прогнозите си за цената на петрола през 2011 г. и вече очаква тя да се повиши до средногодишно ниво от 93 долара за барел. Според американските власти ако страните износителки на петрол от ОПЕК не повишат износа на петрол, цените могат да се повишат още повече.

* Актуализирано към 9:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още