IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Лидерите на ЕС се фокусират върху „цялостно“ решение на дълговата криза

Нашият най-неотложен приоритет е да разчупим порочния кръг на неустойчиви дългови нива, финансови турбуленции и незадоволителен растеж, казва европейският комисар

12:31 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Лидерите на ЕС се фокусират върху „цялостно“ решение на дълговата криза

Лидерите на Европейския съюз се опитват да постигнат „цялостно“ решение за стабилизиране на финансите на обременените с дългове страни и за успокояване на облигационните пазари, заяви европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

„Нашият най-неотложен приоритет е да разчупим порочния кръг на неустойчиви дългови нива, финансови турбуленции и незадоволителен растеж“, подчертава Рен. Капацитетът на основния фонд за финансово подпомагане на ЕС - Европейският механизъм за финансова стабилност на стойност 440 млрд. евро, „трябва да бъде увеличен, а обхватът на фонда - разширен“.

Цената за застраховането на дълговете на страните от еврозоната се повиши до рекордни нива през този месец, докато европейските лидери се опитваха да ограничат разпространението на кризата, започнала от Гърция в края на 2009 г. Спасителните планове за Гърция и Ирландия, съкращаването на бюджетните разходи за Португалия и Испания, както и споразумението за създаването на постоянен механизъм за разрешаване на дългови кризи обаче не успяха да успокоят облигационните пазари.

Днес Португалия планира да продаде 10-годишни облигации на първия аукцион за годината, проведен от страна с висок дефицит и правителствен дълг в еврозоната.

Някои европейски лидери предложиха за изкупуването на правителствени облигации да бъдат използвани европейски фондове. Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви през декември, че се водят разговори за по-гъвкавото използване на фондовете и да не се изчаква до последната минута както в случая с предоставените на Ирландия 85 млрд. евро на 28 ноември.

Португалия планира да набере 1,25 млрд. евро, като продаде облигации с матуритет през октомври 2014 г. и юни 2020 г. Испания от своя страна иска да продаде 5-годишни облигации за 3 млрд. евро в четвъртък, докато Италия също утре планира да продаде облигации за 6 млрд. евро с матуритет през 2026 г. и 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още