IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът на подобряване на доходността от бизнес имотите в Европа се забавя

Наемите на първокласните имоти останаха почти без промяна през последното тримесечие

13:32 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Процесът на подобряване на доходността от бизнес имотите в Европа се забавя

Доходността от първокласните бизнес имоти в Европа продължи да се свива и през последното тримесечие на 2010 г., но експерти забелязват видимо забавяне в процеса, сочи нов доклад.

Според консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) този процес бележи период на преход за инвеститорите в бизнес имоти на континента.

Доходността при офис, търговските и индустриалните имоти в Европа, Близкия изток и Африка е отчела свиване от до седем базисни пункта.

Наемите при първокласните имоти пък са останали почти без промяна през последното тримесечие. На фона на този план офис сегментът се отличава с най-голямото понижение в доходността и с най-голямото увеличение на наемните нива.

„Достигнахме до точка, при която инвеститорите оценяват общия ефект върху бъдещата възвръщаемост от повишенията в стойността, които вече бяха отчетени, и ефекта от ограничителните мерки на правителствата върху мащаба на каквото и да било наемно подобрение“, коментира Ричард Холбъртън, директор Проучвания за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

„Въпреки че няма недостиг на капитал, насочен към пазара на имоти, той остава почти изцяло нетолерантен към риска и фокусиран върху основни, първокласни активи на най-ликвидните пазари“, добавя той.

„През последните години четвъртото тримесечие често бележи най-голямата промяна в показателите на първокласните имоти, но не и през 2010 г. Всъщност мащабът на промяната в доходността на пазара през последните три тримесечия бе далеч по-малък в сравнение с този към края на 2009 г. и началото на миналата година.“

Първокласните наеми като цяло останаха без промяна през последното тримесечие на 2010 г. Сегментите на търговските и офис площите отчетоха ръстове от от над половин процент, но дори и при тях по-малко от 30% от изследваните локации се повишиха.

Доходност

Показателят при офис площите отчете спад на повечето пазари. Най-голямо понижение на доходността бе отчетено в Букурещ, където показателят намаля с 50 базисни пункта до 9%. Будапеща, Осло, Братислава, Барселона, Мадрид и Гьотенбург отчетоха понижения от 25 пункта.

Редица локации обаче регистрираха повишения на доходността. Най-големи ръстове бяха отчетени в Солун и Дубай, които нараснаха с 25 пункта, съответно до 8,25% и 8,75%.

Доходността при търговските имоти се понижи на почти всички пазари. Индексът на компанията за 15-те стари членки на ЕС отчете спад от пет базисни пункта през последното тримесечие и 26 пункта в сравнение със същия период на предходната година.

Доходността при индустриалните имоти остана като цяло без промяна.

Наеми

Първокласните наеми на офис площите в Европа отчетоха лек ръст през последното тримесечие. Индексът за офис наемите на компанията за 15-те стари членки на ЕС отбеляза ръст от 0,7% за тримесечието, което бе годишен ръст от 2,7%.

Общо 15 от 56 локации, включени в проучването, отчетоха ръстове, девет се понижиха, а останалите останаха без промяна.

Най-големи ръстове бяха отбелязани в Киев, където наемите се покачиха с 14% за тримесечието до средно 287 евро на кв. м на година.

Пазарът в Дъблин продължава да се понижава, като и през последното тримесечие отчете най-голям спад в региона – 8,2%.

Наемите на търговските площи отчетоха лек ръст, а индустриалните бяха почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още