IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: ОПЕК „тихомълком“ увеличава производството на петрол

Според Международната агенция по енергетика скокът в цената на петрола до близо 100 долара за барел е накарал ОПЕК да увеличи производството

14:58 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ: ОПЕК „тихомълком“ увеличава производството на петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) тихомълком увеличава производството, докато цената на петрола скочи до близо 100 долара за барел.

Това посочва в последния си доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ) въпреки поредицата от коментари от страни от ОПЕК, като Иран и Обединените арабски емирства, че предлагането на петрол в момента е достатъчно, които не предполагат увеличаване на производството, пише Financial Times.

През декември ОПЕК остави без промяна квотите на производство по време на срещата в Кито, Еквадор. От МАЕ обаче твърдят, че Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК увеличават производството тайно в отговор на по-високите цени на петрола.

„Оказва се, че има мълчаливо съгласие сред някои производители за необходимостта да се увеличи производството, за да се намали част от напрежението на пазара“, посочва МАЕ в своя месечен доклад за петролните пазари.

Според агенцията Саудитска Арабия е увеличила предлагането до 8,6 млн. барела на ден през декември, което е над прогнозите на повечето пазарни наблюдатели.

Според МАЕ производството на петрол от ОПЕК, включително Ирак, който не участва в квотите за износ на групата, се е повишило с 250 хил. барела дневно през миналия месец до 29,6 млн. барела на ден, или до най-високото си ниво от декември 2008 г.

Прогнозите идват, след като през миналата седмица МАЕ предупреди, че цените на петрола навлизат в „опасна за световната икономика зона“, наближавайки 100 долара за барел.

Международната агенция преразгледа и прогнозите си за световното търсене на петрол през 2011 г. до 89,1 млн. барела дневно и отбеляза, че неотдавнашното увеличение на цената на петрола представлява "реален икономически риск". За 2010 година МАЕ прогнозира търсенето да възлезе на 87,7 млн. барела на ден.

Според агенцията увеличеното търсене се дължи най-вече на оживлението в икономиката и в по-малка степен на студената зима в Северното полукълбо в края на 2010 г.

През декември миналата година МАЕ прогнозира, че през 2011 година търсенето на петрол ще достигне 88,8 млн. барела дневно.

От МАЕ посочват също, че последните данни за търсенето на петрол показват, че световната икономика в края на 2010 година вероятно е нараснала с далеч по-бързи темпове от очакваното.

Агенцията, която е автономен международен орган към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посочва, че търсенето на петрол през 2010 г. е нараснало с 2,7 млн. барела дневно в сравнение с 2009 г.

В МАЕ членуват 26 от 33-те страни в ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още