IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ ще ни помага за магистрала „Струма“, ще финансира „Набуко“

Европейската инвестиционна банка ще "лобира" за финансиране с евросредства на изграждането на магистрала „Хемус“

12:42 | 21.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕИБ ще ни помага за магистрала „Струма“, ще финансира „Набуко“

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще окаже на България техническа помощ чрез свои експерти за реализация на проектите за строителството на Лот 1 и Лот 4 на магистрала „Струма“, съобщи днес премиерът Бойко Борисов след срещата си в София с президента на ЕИБ Филип Мейщад. 

Заплащането на този вид помощ от банката чрез средства от оперативна програма (ОП) „Техническа помощ“ е получило одобрението на Европейската комисия, тъй като магистралата е част от европейски коридор ІV, допълни Борисов.

Филип Мейщад посочи, че ЕИБ ще помага на България за ускоряване като цяло на усвояването на средствата от еврофондовете, особено що се отнася до реализиране на големите инфраструктурни проекти. Идеята за този вид помощ беше лансирана първоначалто в началото на септември 2010 г. от министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Бойко Борисов отбеляза, че в лицето на ЕИБ страната ни има лобисти пред ЕК за финансиране с евросредства и на изграждането на магистрала „Хемус“. Премиерът информира, че с президента на ЕИБ са обсъдили и възможности за финансиране от банката на големи проекти у нас в областта на жп транспорта и водния сектор.

Днес е взето и принципно решение, че ЕИБ ще отпусне необходимия кредит на България за финасиране на участието на страната в проекта за газопровода „Набуко“, подчерта премиерът. По предварителни изчисления средствата са общо над 1,2 млрд. евро.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че скоро ще бъде дадена държавна гаранция на Български енергиен хординг (БЕХ) за тези средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vasko_K
преди 13 години
На БГ-стан му трябват добри новийни отдавна, дано и да се осъществят де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още