IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешната помощ ще се финансира по нови правила тази година

Лечебните заведения ще получат глобални годишни бюджети, които не могат да бъдат по-ниски от 70% от средствата за 2010 г.

15:58 | 21.01.11 г.
Спешната помощ ще се финансира по нови правила тази година

През тази година предстоят промени в методиката за финансиране на лечебните заведения, съобщиха от от Министерството на здравеопазването (МЗ).

За спешна помощ лечебните заведения ще получат глобални годишни бюджети, които не могат да бъдат по-ниски от 70% от средствата за миналата година за тази дейност. Те са определени на базата на броя обслужвано население в областта и нивото на компетентност на болницата.

Досега болниците се финансираха на преминал случай, за което МЗ заплаща по 20 лв. По този начин обаче много неосигурени хора се възползваха, за да получат безплатна помощ. Тази практика ощетява хората, които си плащат редовно здравните осигуровки. Затова МЗ предприема промяна във финансирането. Тя има за цел да оптимизира ефективността на работа на спешните портали в болниците и да въведе справедливо разпределение на средствата.

За въвеждането на ясни правила за финансиране на спешната помощ в болниците и промяна на досегашния модел настояваше и Сметната палата след извършен одит през 2010 г.

Промени ще има и във финансирането на отделенията по хемодиализа. Болниците ще трябва да осигуряват сами медикаментите за лечение и транспорт на болните хора. За тази цел болниците ще получат финансиране на процедура, в което са калкулирани и новите разходи. Така стойността за един случай, която ще дава МЗ ще се повиши. Общо заделените средства се увеличават от 56 млн. лв. на 62 млн. лв.

През 2011 г. МЗ ще поеме финансирането и на бившите общински диспансери. Досега те получаваха средства от НЗОК и общините, занапред финансирането ще се осигурява от НЗОК и МЗ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още