IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прилив от банкери вдига наемите на луксозните жилища в Хонконг

Броят на регистрираните финансови служители в града се повиши до рекордните 38 304 души през третото тримесечие

17:20 | 21.01.11 г.
Прилив от банкери вдига наемите на луксозните жилища в Хонконг

Наемите на луксозни жилища в Хонконг, или такива с площ най-малко 100 кв. м, се повишават по-бързо, отколкото в Лондон, пораждайки увеличение на наемите и на по-широкия пазар въпреки усилията на правителството за охлаждане на жилищните цени, пише Bloomberg. Наемите на луксозни имоти в Хонконг може да скочат с 15% тази година след увеличение от 13% през 2010, изчисляват от агенциите Savills Plc и Jones Lang LaSalle Inc.

HSBC Holdings Plc и Standard Chartered Plc са сред компаниите, които увеличават служителите си в Хонконг. Броят на регистрираните финансови служители в града се повиши до рекордните 38 304 души през третото тримесечие, по данни на местната комисия за ценни книжа и фючърси.

„Големите финансови компании се разширяват и привличат повече хора, които обикновено се настаняват в луксозни жилища”, казва Саймън Смит, базиран в Хонконг директор проучвания в Savills. Нивото на заетост на апартаментите, които обикновено са използват от компаниите за краткосрочен престой, „е изключително високо в момента и това е добър индикатор, защото е първата спирка за хората, които навлизат на пазара.”

Разходите за жилище на висш мениджър във финансовия сектор, който се мести в Хонконг, могат да варират между 80 хил. хонконгски долара (около 10 270 щатски) до 150 хил. хонконгски долара (19 258 щатски), според Матю Хил,, управляващ директор за Хонконг на базираната в Австралия компания за набиране на служители Ambition Group Ltd. За сравнение, средните месечни доходи на домакинство в Хонконг възлизат на 18 100 хонконгски долара (2 323 щатски).

Силният пазар на наеми на луксозни жилища дърпа нагоре и общите наеми в града и захранва инфлацията, казва Ирина Фан, икономист в Hang Seng Bank Ltd.

Това може да се превърне в спирачка за компаниите, които планират да привлекат служители в южния китайски град с население над 7 млн. души, обяснява Хил.

Въпреки това компаниите от Хонконг са наели с 20% повече висши мениджъри от чужбина през последната година, допълва той.

Жилищните цени в Хонкног са се повишили с над 50% през последните 24 месеца, подкрепени от ниските лихви, растящата икономика и притока на купувачи от Китай. Това накара местните валсти да наложат допълнителни данъци върху сделките с имоти и да повишат изискванията за отпускане на ипотеки, за да охладят пазара.

От началото на 2010 г. до 9 януари жилищните цени в Хонконг са се увеличили с 21,6%, сочи индекс на най-голямата частна агенция в града Centaline Property Agency Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още