IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската Santander опита да придобие 100% от полската Zachodni за $5,8 млрд.

Към държащите 30% от акциите акционери е направена оферта, останалите 70% бяха собственост на Allied Irish Bank

13:25 | 07.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испанската Santander опита да придобие 100% от полската Zachodni за $5,8 млрд.

Испанската банка Santander обяви, че е направила оферта за придобиване на 100% от капитала на полската Bank Zachodni. Предложената цена е общо 16,6 млрд. злоти, или 5,8 млрд. долара, пише Financial Times.

Офертата се равнява на 226,89 злоти на акция, което е премия от близо 10 на сто спрямо цената на затваряне от петък – 217 злоти за акция.

Към момента 70% от капитала на Zachodni е собственост на испанската банка, след като преди това собственик бе ирландската банка Allied Irish Bank, която притежава и близо 50% от капитала на Българо-американска кредитна банка.

Продажбата бе направена заради условията, поети към ирландското правителство за разпродажба на активи в замяна на предложената спасителна помощ.

Другите 30 на сто от акциите се търгуват на борсата и са в ръцете на частни инвеститори. Предложението към тях важи от 24 февруари до 24 март, като за придобиването на банката би било нужно и разрешение от регулаторните органи.

През септември Santander спечели наддаването за пакета от 70 на сто от Zachodni в конкуренция с BNP Paribas и най-голямата банка в Полша – PKO, припомня вестникът.

Днес акциите на Zachodni поскъпват с 2,3 на сто до 222 злоти за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още