IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с нов рекорд на износа, юанът с нов рекорд

През април търговският излишък на Китай е 11,4 млрд. долара, износът достига 156 млрд. долара

09:59 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с нов рекорд на износа, юанът с нов рекорд

Китай отчете далеч по-голям от очаквания ръст на търговския излишък през април, което се дължи на поредния рекорд на износа, показват официалните данни на правителството. Това вероятно ще засили допълнително натиска върху Пекин за повишаване на курса на юана.

Износът на Китай е нараснал с цели 30% на годишна база до 156 млрд. долара. В същото време при ръста на вноса е отчетено забавяне до 22 на сто, показват данните.

Това е довело до търговски излишък в размер на 11,4 млрд. долара, което е далеч над предварителните очаквания, пише Bloomberg. През март излишъкът бе едва 140 млн. долара, а прогнозите за април бяха за увеличение до 3,2 млрд. долара.

Регистрираният излишък е най-големият от началото на годината. „Вероятно това ще засили натиска от страна на Вашингтон за по-бързо повишаване на курса на юана“, коментира Брайън Джаксън от Royal Bank of Canada за Bloomberg.

“По-важното обаче е, че това би трябвало да убеди властите в Пекин, че по-силният юан ще бъде в помощ на икономиката и ще подкрепи усилията за ограничаване на ценовия натиск“, допълва специалистът.

Днес централната банка на Китай постави референтния курс спрямо долара на рекордно високи ниво за трети пореден ден. Той е при 6,495 юана за долар, а на валутния пазар в Шанхай курсът е 6,4937 юана за долар.

През април юанът поскъпна с 0,9 на сто спрямо долара, което е най-рязкото повишение от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още