IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

blizoo ще предложи първи на българския пазар 3D картина

Компанията ще инвестира повече от 25 милиона евро през 2011 г. в подобрение на оптичната мрежа

14:35 | 19.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Богдан Хартарски: Над 70% от клиентите на blizoo вече гледат телевизия в цифров формат.<em> Снимка: компанията</em></p>

Богдан Хартарски: Над 70% от клиентите на blizoo вече гледат телевизия в цифров формат. Снимка: компанията

Телеком операторът blizoo ще излъчи за първи път в България триизмерна картина. Операторът ще предава стартиращия на 22-и май френски открит тенис турнир Ролан Гарос в триизмерна картина за всички свои абонати, заяви изпълнителният директор на компанията Ищван Полони.

Сигналът е вече активен на канал №150 по Eurosport 3D. Клиентите, които желаят да се потопят в триизмерното пространство, имат нужда от 3D телевизор и HD приемник на blizoo. Демонстрация на технологията чрез сигнала на blizoo e достъпна и в повечето магазини за черна техника.

За едната година от създаването си компанията, която се роди в резултат от сливането на "Евроком" и "Кейбълтел" през октомври 2009 г., след като двете бяха закупени от европейския фонд за дялови инвестиции EQT за над 200 млн. евро, е завоювала над 40% пазарен дял като доставчик на телевизия и над 20% дял на интернет пазара на територията на покритието си (според изследване на TNS). По данни на самата фирма тя покрива половината територия на страната - предимно големите областни градове.

"Ръстът на пазарния дял в интернет сегмента е 8%, а на телевизионния пазар - малко по-нисък", поясни за Investor.bg Богдан Хaртарски, директор продажби на компанията. По думите му най-големият конкурент в сегмента телевизия остава DTH-операторът (direct-to-home) Bulsatcom и отскоро и "Виваком", които също предлагат спътникова телевизия. На  пазара на интернет предлагането конкуренти са "Виваком" и малките местни оператори, добави Хартарски.

Добре се развивал и бизнесът в Македония, където EQT закупи "Кейбълтел". Там пазарът е силно фрагментиран, защото много на брой играчи се борят за по-малко клиенти. В югозападната ни съседка телевизия и интернет предлагат и трите мобилни оператора. Очаква се това да се случи и на нашия пазар, след като "Виваком" и "Мтел" вече имат такава услуга, а според слуховете в бранша скоро това ще направи и "Глобул" (OTE предлага услугата в Гърция).

През първата година под новата си марка blizoo е доставила HD приемници за повече от 100 000 клиента (над 10 пъти повече от най-близкия си конкурент) както и електронен справочник, който позволява бърза навигация до повече от 160-те тв програми, които предлага най-богатият пакет на blizoo. Над 70% от клиентите на компанията вече гледат телевизия в цифров формат, поясни Хартарски пред Investor.bg. В момента операторът предлага 12 канала с HD качество, а до няколко месеца към тях ще бъдат добавени още 4.

На празненството по случай едногодишния си рожден ден мениджмънтът не пропусна да се похвали с новата визия на магазините си. В момента blizoo има 25 обекта в страната, до края на юни те ще бъдат 40, а до края на годината - 110. В обновяването на търговските си обекти компанията ще вложи около 3 млн. лева, а инвестициите през 2011 г. в подобрение на оптичната мрежа и създаването на нови продукти ще достигнат 25 млн. евро, каза още Хартарски. Само в новите магазини за тази година компанията ще назначи още 50 нови служители, с което броят им в цялата фирма ще надхвърли 1750.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Belcho
преди 12 години
Някой трябва да сезира СЕМ! Не може да се пускат реклами и подвеждащи промоции с под условия, които по-разсеяния потребител не хваща на първо четене. И когато ти дават ниска цена трябва да има някакъв независим измерител на това, какво качество получава клиента за тази цена. С Близуу много хора са си изпатили именно по подвеждащата ниска цена и врътките в договорите. При тези от НЕт 1 ми хареса точно това, че не ме зарибяваха - предложението бе 30 лв за пакет., договор 18 месеца, и 3 месеца безплатни, когато си поискам. Ясно и точно. Някой трябва да регулира съдържанието на БГ рекламите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ve6ter
преди 12 години
А, бе, хора, нали Близуу трябва по някакъв начин да си върне инвестициите в рекламата..! Какво качество търсите?! А да не би да искате да инвестират и в човешки ресурс за обучение? Тогава съвсем картина няма да има. А тези от НЕТ 1 май са от малкото читави на този пазар - чувал съм, че имат добро качество на услугите и Нямат зарибяващи и подвеждащи реклами. Рано или късно но Близуу ще им излезне солено..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Belcho
преди 12 години
Чудно ми е как им се връзват все още хората на Близуу. Що народ пропищя от тях, ама нашенеца гледа само да му излезне с няколко стотинки по-евтино..., а после си хвърля нервите на вятъра! това е все едно да отидеш на пазар за зарзават и да не гледаш какво купуваш. След като разпитах насам-натам се абонирах за доставчик с далеч по-оскъдна рекламна кампания, но с далеч по-високо качество - НЕТ 1. От обслужването на служителите до това какво получавам и как го получавам! Но човечеца продължава реклами да гледа и да плаща най-ниската цена, която по.късно му излиза пре солено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Пълни безхаберници. ТЕОРЕТИЧНО предлагат. На практика даже цифровата телевизия ту работи ту не работи а разликата е че вместо да има шум в картината, просто цялата картина се размазва и става на квадратчета Да не говорим че гледаха окабеляването в блока като индианци и така и не успяха да разберат къде трябва да се вържат за да дойде при мен телевизия. Да не говорим също че изкъртиха всички розетки и капаци и се търкаляха по земята след тях. УЖАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още