IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст тази година

Допълнително покачване на цените на петрола и хранителните продукти може допълнително да забави икономическия растеж

09:59 | 08.06.11 г.
<p>
	Снимка:sxc.hu</p>

Снимка:sxc.hu

Световната банка понижи прогнозата си за ръста на световната икономика за 2011 г. от 3,3% на 3,2% на фона на растящите цени на петрола, се посочва в юнския доклад на банката „Глобалните икономически перспективи“, цитиран от РИА „Новости“.

„През 2012 г. ръстът на световната икономика ще се ускори до 3,6%. При това по-нататъшното покачване на и без това високите цени на петрола и храните може значително да подкопае икономическия ръст“, твърди в документа старши икономистът и вицепрезидент за развиващите се страни в банката Джъстин Ифу Лин.

Експертите на организацията прогнозират също, че темповете на растеж на развиващите се държави ще се забавят през периода 2011-2013 г. до 6,3% годишно срещу 7,3% през 2010 г.

При това ръстът на икономиките на държавите с високо ниво на доходи ще бъде 2,2% през настоящата година, а през 2012 и 2013 г. ще достигне съответно 2,7% и 2,6%. През 2010 г. той бе 2,7%.

От банката отбелязват, че развиващите се държави след преодоляването на световната финансова криза трябва да се съсредоточат върху предизвикателствата, характерни именно за техните икономики. По-конкретно те трябва да постигнат балансиран растеж чрез структурни реформи, да се справят с инфлационния натиск и да издържат на високите цени на суровините.

Същевременно СБ посочва, че перспективите пред държавите с високо ниво на доходите и пред много от развиващите се европейски държави се помрачават от високата безработица, бюджетната консолидация и тревогите за стабилността в данъчно-бюджетната област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още