IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Швейцария на път да се лиши от ядрената енергетика

Долната камара на парламента одобри предложението за поетапно излизане на страната от ядрената енергетика

16:43 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Долната камара на швейцарския парламент одобри със 108 гласа "за" срещу 76 гласа "против" (и 9 въздържали се) предложението на правителството за постепенно излизане на страната от ядрената енергетика, предадоха световните агенции. Отпадна обаче и предложението конкретни мерки да бъдат взети до края на годината.

Решението беше взето на фона на нарастващия скептицизъм сред швейцарците към този вид енергия и на предстоящите парламентарни избори, който ще се проведат през октомври тази година.

Мнозинството народни представители в долната камара на швейцарския парламент подкрепиха плана за поетапно затваряне на петте ядрени реактора на страната до 2034 година. 

Законопроектът трябва да бъде гласуван и в Кантоналния съвет - горната камара на швейцарския парламент.

Противниците на плана обаче предупреждават, че отказът от ядрена енергетика ще изисква силно увеличаване на традиционните и алтернативни източници на енергия, ще повиши цената на електричеството за потребителите, ще застраши усилията на Швейцария да намали въглеродните си емисии и ще направи страната по-зависима от чуждестранните доставки на газ, отбелязва АП. 

Ядрените централи на страната произвеждат 40% от електроенергията, а останалата част се произвежда предимно от водни електроцентрали.

Въпреки че швейцарските реактори са смятани за безопасни и страната не е застрашена от големи природни бедствия, проучванията на общественото мнение напоследък показаха, че мнозинството от швейцарците одобрява затварянето на ядрените централи. Има голяма вероятност този въпрос да доминира в политическите дебати преди парламентарните избори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още