IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция до "Са" от "Саа1"

Перспективата по рейтинга е "в развитие" заради неяснотата какво количество държавни ценни книжа ще получат частните кредитори при замяната срещу настоящите си облигации

10:04 | 25.07.11 г.
Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция до "Са" от "Саа1"

Международната рейтингова агенция Moody's днес понижи кредитния рейтинг на Гърция до "Са" от "Саа1", а перспективата по рейтинга е "в развитие", се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА „Новости“.

Лидерите на държавите-членки на еврозоната обявиха след срещата си в четвъртък в Брюксел, че Гърция ще получи допълнителна помощ на стойност 159 млрд. евро, за да стабилизира държавните си финанси.

Новото финансиране ще включва 109 млрд. евро от държавите членки на еврозоната, а частните притежатели на гръцки облигации ще допринесат с още 50 млрд. евро под формата на замяна на ценните книжа срещу други с удължен матуритет или на отстъпки за сумите, които трябва да бъдат платени по част от книжата.

Moody's днес понижи рейтингите на балканската държава по задълженията й както в чужда, така и в националната валута.

„Развиващата се прогноза по рейтингите отразява настоящата неопределеност за конкретното количество ценни книжа, които кредиторите ще получат при замяната. След като тя приключи, агенцията отново ще оцени риска от просрочване на плащанията по всички съществуващи и по новите дългови книжа на гръцкото правителство“, се посочва в съобщението.
 

Кредитни рейтинги според скалата на Мудис:

инвестиционен реитйнг
Aaa Германия, Холандия, Швеция
Aa1 Белгия, Испания
Aa2 Словения, Италия
Aa3  
A1 Естония, Чехия, Словакия
A2 Полша
A3  
Baa1 Литва, Русия
Baa2 България
Baa3 Румъния, Латвия, Хърватия, Унгария (-)
НЕинвестиционен реитйнг
Ba1 Ирландия (-)
Ba2 Македония*, Турция, Португалия (-)
Ba3 Черна гора, Сърбия*
B1 Беларус, Албания
B2 Украйна, Босна
B3  
Caa1  
Caa2  
Caa3  
Ca Гърция
C  


Със * са отбелязани страни, които нямат рейтинг от Мудис, но имат рейтинг от други агенции; (-) показва отрицателна перспектива по рейтинга. За рейтингите Aaa, Ca и C, агенцията не присъжда вътрешни категории от 1 до 3.

Източник: Институт "Отворено общество"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още