IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза в САЩ – възможност за Китай?

Ако доходността по щатските ДЦК се повиши, тогава Китай, като дългосрочен инвеститор, може да реши да купува, коментират анализатори

16:47 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дълговата криза в САЩ – възможност за Китай?

Като най-голям чуждестранен кредитор на САЩ Китай не разполага с особено много опции, освен да се надява на благоприятен изход от ситуацията с американския дълг и да се опита да успокои изнервените пазари в случай, че рейтингът на САЩ бъде понижен, посочват икономисти на Capital Economics, цитирани от CNBC.

„Ръцете на Китай ще са вързани докато китайската централна банка продължава с пазарните интервенции за ограничаване на покачването на юана“, казва Марк Уилямс, главен икономист на Capital Economics за Китай. „Каквито и опасения да има, Китай не може спре да инвестира на щатския облигационен пазар, ако иска да продължи да акумулира валутни резерви в подобни размери“, добавя той.

Китай държи някъде между една четвърт и една трета от щатския дълг и ако продаде американски ДЦК, Пекин рискува да подкопае цената на останалите си активи.

„Понижението на щатския рейтинг само по себе си не оправдава преосмисляне на инвестиционната стратегия на Китай“, казва Уилямс.

Дори ако рейтингът на САЩ бъде понижен, той пак ще бъде по-висок от този на Китай. При това, като се има предвид, че рейтингът на Япония вече е понижен до АА, а еврозоната се бори със собствената си дългова криза, според Уилямс, евентуално повишаване на доходността по щатските облигации ще представлява добра възможност за Пекин  да купи още федерален дълг.

„Ако доходността по щатските ДЦК се повиши, тогава Китай, като дългосрочен инвеститор може да реши да купува“, казва Уилямс.

По-високата доходност разбира се е добре дошла за Китай, но все пак Пекин няма да се зарадва на истински фалит във Вашингтон, допълва той.

„Китай по-скоро ще се опита да успокои пазарите, отколкото да рискува да ги хвърли в още по-голяма паника, променяйки политиката си. Точно както китайските правителствени представители нееднократно обещаха да продължат да купуват европейски дълг, китайската централна банка вероятно ще реагира, като обяви, че ще продължи да купува щатски облигации“, прогнозира Уилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още