IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ускорява реформите си

ЕЦБ се съгласи за започне изкупуване на италиански облигации, щом страната стартира с промените

12:41 | 06.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Под силен натиск Берлускони се съгласи да форсира болезнените икономически реформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Под силен натиск Берлускони се съгласи да форсира болезнените икономически реформи. Снимка: Ройтерс

На специално насрочена късно вчера пресконференция италианският премиер Силвио Берлускони обяви, че Италия ще ускори реформите, целящи коригирането на публичните финанси на страната, предаде Ройтерс. Целта е през 2013 г. да се постигне един балансиран бюджет. което е с година по-рано от планирания срок, обеща Берлускони.

"Възнамеряваме да работим незабавно по това", каза премиерът на пресконференцията заедно с министъра на финансите Джулио Тремонти.

Правителството ще работи и за включване в конституцията на принципа на балансирания бюджет. Двете камари на парламента ще се занимават с това още през следващата седмица.

Освен това, с френския президент Никола Саркози и други европейски лидери е било решено планираната за средата на септември среща на министрите на финансите от Г-7 да се изтегли по-напред във времето и те да се съберат на извънредна среща скоро, "до няколко дни".

Преди да се стигне до вечерната пресконференция Берлускони преживя тежък петък на телефонни разговори с водещи европейски политици и натиск от пазара. Според източници на Ройтерс няколко президенти и премиери от ЕС са упражнявали натиск над Берлускони в последните дни.



Федералният канцлер Ангела Меркел призовава за бързо прилагане на взетите на последата среща на върха решения за кризата с дълга. За това са се договорили по телефона Меркел, Берлускони, Саркози и британският премиер Дейвид Камерън.

По рани и  еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен призова Италия да ускори реформите, целящи коригирането на публичните финанси на страната, за да може ефектът да бъде усетен още през следващата година. Рен подчерта, че италианският премиер Силвио Берлускони трябва да работи с профсъюзите и работодателите, за да се предприемат „смели действия без никакво забавяне”.

Междувременно стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) се е съгласила от понеделник да започне да изкупува италиански държавни облигации в замяна на ангажимента на италианското правителство, че ще ускори намаляването на дефицитите си, предаде AFP.

Новината беше обявена от италианския министър на институционалните реформи Умберто Боси.

„За нас това е решение, гаранция. Имаме неотложна нужда от тези облигации, защото ако не успеем да ги продадем, няма да можем да изплатим пенсиите и здравните услуги”, посочи Боси.

ЕЦБ очаква в замяна Италия да ускори реформите си, се казва в съобщение на банката, цитирано от Ройтерс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още