IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найджъл Голт: Само времето ще излекува американската икономика

Според анализатора с най-точните прогнози през юли, според MarketWatch, правилният инструмент в момента е фискалната политика

18:09 | 13.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Найджъл Голт: Само времето ще излекува американската икономика

Американската икономика е встрани от пътя на възстановяването, изчаквайки обичайните двигатели на растежа – жилищният сектор и потреблението, пише MarketWatch.

Чакането ще бъде дълго, смята Найджъл Голт, главен икономист за САЩ в IHS Global Insight и обявен от медията за най-добър прогностик през юли.

Голт и неговият екип са били най-точни в прогнозите си през месеца относно 11 основни икономически индикатора. Икономистът спечели годишния приз на MarketWatch през 2009 и бе втори през 2008 г.

IHS Global Insight е една от най-големите независими икономически консултантски фирми в света, в която повече от 300 икономисти анализират ситуацията в над 200 страни.

Голт предвижда под 2% ръст на щатското стопанство за следващата година – година и половина. Според него вероятността от рецесия през следващите 12 месеца е 40%.

”Може би ще привикнем към слабия растеж. Бавно започваме да осъзнаваме, че няма да видим традиционното икономическо възстановяване”, казва той.

„Ще е необходимо време потребителите да намалят задълженията си, а този процес ограничава потреблението им”, посочва Голт.

”Без силно потребителско търсене бизнесът няма да започне да наема персонал, а без нови работни места потреблението и покупките на жилища няма да се увеличат - това е омагьосан кръг”, изтъква икономистът.

”Съществува огромно подтиснато търсене, особено за жилища, но прекалената задлъжнялост, завишените критерии при кредитиране и несигурността около цените на жилищата и работните места го ограничават”, обяснява анализаторът. „Освен това много малко семейства се създават - всеки живее с партньора си или при мама и татко”, допълва той.

„На федералния резерв му останаха много малко възможности и то не особено ефективни”, констатира Голт. Вливането на ликвидност може повече да навреди, отколкото да помогне, като окаже по-голямо влияние върху цените на суровините, отколкото върху вътрешното търсене.

„Правилният инструмент според мен сега е фискалната политика”, казва Найджъл Голт. „Една мащабна инфраструктурна програма би могла да върне на работа милиони безработни строителни работници.” В момента обаче правителството е загрижено повече за намаляване на държавния дълг.

Икономистът прогнозира в края на годината подновяване на съкращенията в подоходния данък и на удължените помощи при безработица. Ако това не бъде направено, фискалната спирачка ще забави още повече икономиката, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
От вливане на ликвидност целия свят е натова дередже. Колкото и да е неприятно не само че вече няма да може да се влива , ами ще трябва икономиката да се върне няколко десетилетия назад там където и е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
През 2011 г. стопанска криза се развива в САЩ заради наличие на конкретна държавна финансова грешка.При прекратяване на тази държавна управленска грешка - ще се премахне и наличие на сегашна стопанска криза.При продължаване на известната катастрофална държавна финансова грешка (ползване на държавно финансово управление от време със "Златни пари" и при нови условия с "Незлатен долар") - стопанската криза ще ескалира и ще донесе нови щети за участници в стопански живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Ти май не четеш точно какво казва Голт. Той е точно против "стимулите" във вида в който бяха досега - "Вливането на ликвидност може повече да навреди, отколкото да помогне".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
x2spark
преди 12 години
Прав е човека само с бюджетни ограничения няма да се получи и даже ще се влоши ситуацията.Трябват стимули за бизнеса и мащабни проекти и да си изравнят данъците да са еднакви за бедни и за богати, защотот от намалените данъци на богатите само губят без да стимулират нещо-чисти пропуснати приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Аз съм във времето и времето е в мен! Това го знае и Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още