IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на потребителските цени и новите молби за помощи при безработица в САЩ

През юли индексът на потребителските цени е нараснал с 0,5% на месечна и с 3,6% на годишна база, а молбите за помощи са се увеличили миналата седмица над очакваното

17:52 | 18.08.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Потребителските цени в САЩ през юли се повишиха над очакванията, след като цената на бензина отново отскочи рязко, но забавянето на натиска от основните цени подкрепи виждането на Федералния резерв за слаба инфлационна среда, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,5% на месечна база - най-високият ръст от март насам, след като през юни бе регистрирано понижение от 0,2%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха среден ръст през юли от 0,2%. На цената на бензина, която се е повишила с 4,7% през юли след спад от 6,8% през юни, се дължи половината в ръста на индекса.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва хранителните стоки и енергоносителите, е нараснал с 0,2%, докато през юни увеличението му беше с 0,3%. Ръстът през юли на месечна база е най-високия за последните 6 месеца, а на годишна - от юни 2009 г. Цените на хранителните стоки са нараснали с 0,4%, докато през юни повишението бе 0,2%.

През миналия месец основният индекс на потребителските цени бе задържан от разходите за нови автомобили, останали непроменени след 5 поредни месеца на сериозен ръст. Това вероятно отразява възстановеното снабдяване след прекъсванията, причинени от земетресението и вълните цунами в Япония през март. Производството на моторни превозни средства през юли се увеличи рязко.

На годишна база индексът на потребителските цени без храни и енергия е нараснал с 1,8%, което е най-голям ръст от декември 2009 г. При общите потребителски цени увеличението на годишна база е 3,6%, като се задържа на това ниво за трети пореден месец.

Същевременно от министерството на труда обявиха, че новите молби за помощи за безработни са нараснали над очакванията през работната седмица, приключила на 13 август.

Увеличението е с 9 000 до сезонно изгладените 408 000 броя, докато икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст до 400 000. Броят им за предходната седмица бе коригиран до 399 000 от предварително обявените 395 000.

През юли наетите са се увеличили със 117 000, което е значително подобрение спрямо двата предходни месеца, когато общият показател бе 99 000. Очакванията обаче са, че бурята на финансовите пазари може да забави процеса по наемане на работна ръка през август.

Засега данните - от продажбите на дребно до индустриалното производство - сочат, че икономиката печели известен импулс в началото на третото тримесечие, след като през първата половина на годината бе регистриран слаб растеж.

Показателят за новите молби за помощи за безработни през последните 4 седмици, който е смятан за по-добър измерител за тенденциите на пазара на работна ръка, се е понижил с 3 500 до 402 500 души средно на седмица, като нивото под 400 000 се свързва със стабилен пазар.

Броят на вече отпуснатите помощи е нараснал със 7 000 до 3,7 млн. за работната седмица, приключила на 6 август.

Броят на американците, получаващи извънредни помощи за безработни, е намалял с 27 704 души до 3,13 млн. през работната седмица, приключила на 30 юли.

Общо 7,34 млн. души в САЩ са получавали помощи за безработни през този период по всички възможни програми, като това представлява спад от 143 737 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още