IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ с рекорден спад през юни на месечна база от година

Скритият инфлационен натиск обаче остава повишен, като индексът за същинската инфлация регистрира ръст

17:36 | 15.07.11 г.
Потребителските цени в САЩ с рекорден спад през юни на месечна база от година

Потребителските цени в САЩ се понижиха повече от предварителните очаквания през юни на месечна база, постигайки най-големия си спад за последната година на фона на понижените разходи за бензин, но скритият инфлационен натиск остава повишен, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Индексът на потребителските цени се понижи с 0,2%, като това е най-големият спад от юни 2010 г., след като през май бе регистриран ръст от 0,2%. Икономистите очакваха понижение от 0,1%.

Като се изключат цените на хранителните стоки и енергоносителите обаче индексът за същинската инфлация е нараснал на месечна база с 0,3%, както бе и през май и надхвърляйки очакванията на анализаторите за ръст от 0,2%.

„Имаме много, много рязък скок на инфлацията, и то над нивата, към които се стреми Фед. Ще достигнем финансова стабилност и ще навлезем в нея преди края на тази година“, твърди Ерик Грийн, старши икономист в TD Securities в Ню Йорк.

Високата инфлация, водена от цените на енергоносителите и хранителните продукти, подкопа икономическата активност през първото тримесечие на годината, като икономическият ръст се забави до 1,9% на годишна база след енергичния ръст от 3,1% през последното тримесечие на 2010 г.

Смята се, че американската икономика е нараснала с между 1,5% и 2% през второто тримесечие.

Надеждите за по-голям ръст през периода юли-септември донякъде бяха попарени от слабите данни за пазара на труда и продажбите на дребно през юни.

Но спадналият натиск на суровините върху инфлацията след понижаването на цените им би трябвало да остави повече пари в джобовете на потребителите, които до момента покриваха с тях нарастващите разходи за бензин и храна.

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке заяви по-рано през седмицата, че централната банка на страната е готова да действа, ако растежът остане колеблив, но даде ясно да се разбере, че това няма да стане веднага.

Бернанке отбеляза, че инфлацията е на по-високо ниво от това в края на 2010 г., когато Фед се подготвяше за втората част от програмата за вливане на ликвидност, която приключи през юни.

Цените на бензина през юни се понижиха с 6,8%, което е най-големият спад от декември 2008 г., след като през май той бе 2,0%.

Цените на храните нараснаха средно с 0,2% след ръст от 0,4% през май.

Но увеличаващите се разходи за жилища, нови автомобили, камиони втора употреба и облекло през миналия месец поведоха същинската инфлация нагоре.

Разходите за жилища нараснаха с 0,2% за втори пореден месец, докато цените на облеклото скочиха с 1,4%, което е най-висок ръст от май 1990 г.

Цените на новите автомобили са се увеличили с 0,6% през юни, след като през май увеличението им бе 1,1%, което вероятно е свързано с възстановяването на веригите за доставки в Япония след земетресението през май.

Цените на използваните автомобили и камиони скочиха с 1,6%, което е най-голям ръст от декември 2009 г.

Индексът за същинската инфлация нарасна през май с 1,5% на годишна база, докато през април ръстът бе 1,6%.

Индексът на потребителски цени нарасна с 3,6% на годишна база, като показателят е аналогичен на този през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още