IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е човекът, който ще наследи Стив Джобс начело на Apple?

Изпитаният боец в Силициевата долина Тим Кук е преминал през някои от най-големите компании в бизнеса

10:51 | 25.08.11 г.
<p>
	Тимъти Кук. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тимъти Кук. Снимка: Ройтерс

Новият бос на Apple Тимъти Кук е познат и изпитан боец в Силициевата долина с кариера, преминала през някои от най-големите компании в бизнеса. При оставката на Стив Джобс той внезапно се оказа начело на кораба-майка. Това не трябва да се приема като изненада, твърди MarketWatch.

50-годишният Кук отдавна е част от успешния план, създаден от Apple за успокояване на инвеститорите и служителите, разтревожени от продължаващата битка на Джобс със здравословните проблеми.

А той не е и новак на поста, след като за първи път го пое временно през 2004 г., когато Джобс се бореше с рак на панкреаса. Кук си възвърна позицията и през 2009 г., докато на Джобс му трансплантираха черен дроб, и управляваше ежедневните операции на компанията от януари 2011 г., когато състоянието на главния изпълнителен директор още веднъж изискваше медицинска намеса.

Той е смятан за оперативен гений с основно значение за преобразяването на Apple през годините в един от най-големите и най-печеливши производители на високотехнологични продукти. Смята се, че е играл ключова роля в проектирането и ръководенето на веригата за доставки на компанията от заводи и производители на компоненти, които й помогнаха да създаде продукти от водещия пазарен сегмент с материали от най-високо качество и благодарение на които продължава да поддържа високи печалби.

„Може ли някой да накара влака да върви по-добре от Тим Кук“, пита Дейвид Ролф, старши инвестиционен служител в Riverparks/Wedgewood Partners. „Той го прави отдавна“, добавя Ролф.

Кук е в Apple от 1998 г. Последната му позиция бе главен оперативен директор, който докладва директно на Джобс, като отговорностите му включваха надзор върху продажбите и операциите на компанията.

Длъжността му осигуряваше детайлен поглед върху разширяващата се империя, от веригите за доставки до поддържащите служби по целия свят.

На високата си позиция Кук спечели масовото доверие на борда на директорите, анализаторите и инвеститорите.

Той определено имаше и доверието на Джобс, който в писмото си за оттегляне недвусмислено го подкрепи като следващ главен изпълнителен директор на Apple. То бе незабавно подкрепено от борда на директорите, тъй като отдавна се знаеше, че този ден все някога ще дойде.

Все още обаче някои се питат дали Кук е наследил визионерския поглед на Джобс, чиито умения за оформянето на продуктите и софтуерно съчетаване е жизненоважна част за приемането на продукти като iPhone и iPad.

„Хората, които могат да работят със Стив Джобс, се приспособяват, защото той не го прави“, твърди Роджър Кей от Endpoint Technologies. „Те не са задължително от онзи тип, които могат да погледнат към небето и да видят какъв пазар се задава“, добави той.

Кук обаче идва на поста с нещо повече от вътрешно познаване на компанията. Преди да стане част от нея, той бе вицепрезидент за корпоративните материали в конкурентния производител на компютри Compaq. Преди това бе главен оперативен директор на поделението за препродажби на Intelligent Electronics, а още по-рано прекара 12 години в IBM, където опозна строежа и механизмите на бързо разрастващата се индустрия на персоналните компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още