IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s предупреждава Франция за кредитния рейтинг

Повишение с 100 базисни пункта по доходността по френските ДЦК означава нарастване на цената за обслужването на френския дълг с 3 млрд. евро на година, посочва Moody’s

18:56 | 21.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Moody’s предупреждава Франция за кредитния рейтинг

Рязкото покачване на доходността по френските облигации предизвикано от нарастващите опасения на инвеститорите за задълбочаване на дълговата криза в еврозоната оказва отрицателно влияние върху първокласния кредитен рейтинг на страната, предупреди в понеделник Moody’s, пише Financial Times.

„Продължителното повишаване на цената за обслужването на френския дълг ще усложни фискалните предизвикателства пред правителството, полагащо усилия да спаси икономическия растеж. Това оказва негативно влияние върху кредитната оценка за Франция“, се казва в изявление на агенцията.

Миналия месец Moody’s предупреди, че може да понижи перспективата по кредитния рейтинг на Франция до негативна от стабилна, ако ситуацията през следващите 3 месеца се влоши.

Последното изявление на Moody’s повтаря това предупреждение: „Влошаването на дълговите показатели и потенциалът за още по-значителни загуби оказват натиск върху стабилната перспектива по първокласния ААА рейтинг на Франция“.

През последните 3 месеца правителството на френския президент Никола Саркози на два пъти беше принудено да гласува нови мерки за бюджетни икономии.

Миналата седмица доходността по 10-годишните френски облигации достигна 3,7% - лихва по-ниска от плащаните от Италия и Испания и все пак с 200 базисни пункта над доходността по еквивалентните германски бонове.

„Повишение с 100 базисни пункта по доходността по френските облигации означава приблизително нарастване на цената за обслужването на френския дълг с 3 млрд. евро на година“, посочва Moody’s. „Като се вземе под внимание и не особено оптимистичната прогноза за растежа на френската икономика през 2012 г. - едва 1%, повишената цена за обслужването на дълга ще затрудни заложеното понижение на бюджетния дефицит“.

Moody’s предупреждава, че влошената прогноза за растежа в Европа като цяло също „крие значителни рискове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Дръжте крадеца Франция а.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още