IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия искат нов финансов договор за ЕС до идния март

Той може да е подписан от 27-те членки на съюза или само от 17-те страни от еврозоната плюс други държави от ЕС, заяви президентът Саркози след среща с канцлера Меркел

18:34 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози поискаха ревизия на договорите за Европейския съюз (ЕС), настоявайки за задълбочаване на икономическото сътрудничество като първа стъпка за решаването на европейската дългова криза, съобщава Bloomberg.

Саркози заяви пред журналисти в Париж, че двете най-големи икономики в Европа са се договорили да подкрепят налагането на автоматични санкции на страните, които нарушават бюджетните правила, както и за провеждането на месечни срещи на еврозоната. Френският президент заяви, че желанието на Франция и Германия е еврозоната да постигне консенсус по предложенията до март.

„Нашите предложения целят създаването на нови правила, които да помогнат за избягване на нова криза“, посочи Саркози след срещата си с Меркел в Елисейския дворец. „Това може да е нов договор, подписан от 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) или само от 17-те страни от еврозоната и други страни от ЕС, които искат да се присъединят“.

Защитата на банките, ограничаването на щетите за Италия и Испания и мобилизирането на допълнителни спасителни фондове зависи от реакцията на френско-германските предложения за по-тясна икономическа интеграция и по-строгото съблюдаване на фискалните правила.

Миналата седмица пазарите се възстановиха, след като инвеститорите заложиха, че предложението за нов режим на бюджетни правила може да разчисти пътя за нови интервенции от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В навечерието на срещата на лидерите на ЕС на 9 декември, утре в Брюксел пристига и американският финансов министър Тимъти Гайтнър. На 8 декември пък е срещата на ЕЦБ, на която банката се очаква да понижи основния лихвен процент в еврозоната с още четвърт процентен пункт.

В същото време Саркози и Меркел отново отхвърлиха идеята за издаването на общи европейски облигации.

Саркози подчерта, че общите европейски облигации „в никакъв случай“ не са решение на кризата в еврозоната. „Германия и Франция няма да плащат дълговете на други, без да са в състояние да контролират тези дългове“, зави Саркози на обща пресконференция с канцлера Меркел.

„Намираме се в трудна ситуация, в която трябва отново да спечелим доверието на инвеститорите, тъй като репутацията ни е пострадала“, посочва Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още