IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пактът Меркел-Саркози е обречен на провал

Срещата на европейските лидери тази седмица бележи 5-тия "финален" опит за постигане на генерално решение на кризата от 2009 г. насам

12:30 | 09.12.11 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и и френският президент Никола Саркози.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

Ако искате да проумеете последното френско-германско предложение за „спасяване“ на еврото, си представете, че правителствата на Китай и Япония искат да получат легално право да изменят бюджета на САЩ, да налагат нови данъци на американските граждани, както и да ограничават разходите на щатското правителство, когато преценят че това е необходимо, пише Брет Аръндс, анализатор на MarketWatch в коментар за изданието.

В крайна сметка Китай и Япония са най-големите кредитори на Съедините щати. Щатското правителство им дължи трилиони долари. Вярно е, че Вашингтон не е толкова дълбоко задлъжнял, като съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП), колкото най-непослушните европейски правителства, но щатската дългова тежест не е и много по-малка.

През изминалата седмица пазарите се повишиха поради надеждите, че лидерите на Европейския съюз (ЕС) най-накрая ще намерят решение за дълговата криза в региона. Основно внимание се отделя на предложението на Ангела Меркел и Никола Саркози. Те искат да превърнат Европа в нещо като федерално правителство с правомощия да налага бюджетна дисциплина на финансово безотговорни страни.

Тяхното предложение е абсурдно. Всичко може да се случи на този свят, но ще е наистина забележително, ако тази идея получи подкрепа. Всеки, който таи надежди, че именно това ще реши кризата, трябва да помисли отново.

Защо португалците трябва да се съгласяват Германия да може да налага бюджетни ограничения на страната им? А защо да го правят и гърците?

Ще приемат ли американците възможността, китайци и японци да определят бюджетната политика в Вашингтон? Ако бяхте американец, как бихте се почувствали, ако отворите сутрешния вестник и научите, че новата китайско-японска „Комисия за фискална стабилност“ във Вашингтон е понижила пенсията на баба ви с една трета, ограничила е разходите за поддръжка на магистралите и възнамерява да наложи 10% корпоративен данък?

Това на практика е френско-германското предложение, отправено към Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Абсурдно е. Няма причина тези страни да се отказват от суверенитета си. Те могат, ако е необходимо, просто да фалират. Един фалит, да кажем на Луизиана, не би унищожил долара. Това не се случи и след фалитите на Enron и Lehman.

Британците изглеждат по-умни, най-малкото, защото останаха извън еврозоната. Тогавашният премиер на страната Джон Мейджър и финансовият му министър Гордън Браун взеха твърдо решение да запазят британската лира. В онези дни някои анализатори си позволиха да прогнозират катастрофа за Лондон. Тези опасения обаче се оказаха неоправдани.

От дълго време е ясно, че Франция и Германия искат да използват общата си валута, за да вкарат стария континент в нещо като федерален съюз. Всеки инвеститор, който е заложил на тази странна птица обаче, трябва да е наясно, че тя прилича повече на пуйка, отколкото на орел.

Срещата на европейските лидери тази седмица бележи 5-тия опит за постигане на генерално решение на кризата от 2009 г. насам.

„След серия "финални" срещи, би било добре този път да имаме истинска "финална среща“, коментира главният икономист на Standard & Poor’s за Европа Жан-Мишел Сикс. А коментаторът на Marketwatch Аръндс е готов да се обзаложи, че догодина ще има шеста среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

43
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Ясно се вижда вече цялата кухота на книжно-паричната система. Какво е еврото? Една хартийка. Какво е доларът? Също една хартийка. Едното подскача спрямо другото, под влияние на гръцката драматургия. Това е абсурд. Едни истински пари не могат да се влият в стойността си от подобни глупости. Истинските пари са много по-силни и от Гърция, и от Италия, и дори от Германия. Парите имат собствена стойност и политиците се съобразяват с тях. Тези трусове по пазарите само доказват, че това вече не са пазари, а са просто индикатори на консулвии на саморазрушаващи се икономики, а пари необезпечени със злато са просто шарени хартийкиЕто защо, новите правителства няма да донесат ново щастие на Гърция и Италия. Нито пък еврото ще бъде спасено. На него му предстои или изчезване за 1 нощ като Титаник, когато Германия си върне марката или инфлация и девалвация чрез печатане на пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 3
lozkhris
преди 12 години
Пълнa тъпотия.Точно англо-саксонският свят иска еврото не само да оцелее, ами и да е силноТака ще може да си девалвира валутата спрямо основния си търговски партньор...Силното евро е в интерес на американските евреи и на английските и подгласници.На никой не му пука за дълга - просто ще напечатат пари, или нема го изплатят, whichever comes firstА ти си неориентиран...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 3
lozkhris
преди 12 години
Ми никой не принуждава никого да прави каквото и да е. Ако българинът е глупав да си държи спестявянията в евра - да си бере гайлето. В крайна сметка може да ги държи и в албански леки....Май цялата работа е, че искат да си държат спестяванията в скъпа валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ами защото "господарите от Цион" са си решили така.....баси *** заглавие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Много наивна статия. Пакта нямало да получи подкрепа! Всеки има право да не го подкрепи и да си прави каквото иска , както и да не получи подкрепа от ЕС в подходящ момент :) Така че всеки е свободен да избира .В най-лошия случай ще се получи Европа на 2 скорости - страни в и страни извън пакта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Германците от никой нищо не искат, напротив, Европа чака парите им. Имат абсолютно право да си поставят условията, за да са сигурни, че няма да наливат от пусто в празно за поредните "***" и да постигнат някакъв интерес и за себе си.Така се прави! А срещат лицемерието на Сащ и Англия, които вкупом се надпреварват да ги обвиняват че пречат за спасението на Европа. Европейският подход на балансирани бюджети и където се налага съкращаване на разходи е безкрайно по-добър от малоумния подход на САЩ с техите QE-та и вдигане на тавана на космическия им неизплатим дълг. След като какафонията около Европа утихне, инвеститорите ще се сетят че САЩ всъщност са в много по-тежко положение. И бавно но сигурно ще престанат да купуват *** им облигации. Защото трябва да си *** да купиш облигации срещу 2% от страна която непрекъснато генерира все по-голям дълг, и вижда решението на икономическите проблеми в печатането на пари. На англосаксонския свят не има харесва съюза Франция-Германия, никак при това. Още по-малко им харесва еврото да оцелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Патилане, объркването идва от трудността, с която се напасват идеите на масонския елит за единна европейска държава и единно управление на земята, датиращи от вече 150 години!, с традиционно установения в Европа начин на държавно съществуване. Дори и да са съгласни с натрапените насила в Европа упадъчни масонски тенденции, на европейските политици им е трудно да ги облекат в приемлива за населението форма! От тук идват търканията и те ще продължат. Но вчера официално началото на Новия Европейски Ред бе положено. Точно в навечерието на лунното затъмнение, което не е маловажно, защото масонският скрит елит борави с окултни познания преди всичко, които след това материализира до материални средства. Получва се една игра на 'сляпа баба', с която те си играят с човечеството.....за съжаление, но това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Вече се срещат и открити мнения на политици и икономисти, че ако започне разпад на Еврозоната е възможно девалвация на еврото и дори прекратяване на използването на тази валута. Тогава какво би станало с многобройните вложения на много от българите, които държат скромните си спестявания в европейската валута. А онези, които държат парите си в лева за тях нещата могат да станат не по-малко страшни, и отново да останат само със спестявания, с които да си купят 100 хляба или 20 литра бензин. За сведение последното желание на г-н Дянков да премахне и структората на Държавния резерв, е една от крачките, която ще ни принуди да гладуваме и да умираме от глад и студ в случай на катаклизъм. А от такова събитие не е застрахована никоя нация на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Нищо вечно няма на този свят. Дори и един съюз като Европейския, рано или късно се руши. В случая ЕС се самоунищожава. Финансовата стабилност на страните членки е разклатена и явно разрухата ще дойде по-бързо, отколкото очакваме!!!Златната кокошка Германия скоро ще спре да снася. Немски финансисти ежедневно тръбят в медиите, че ако държавата продължава да играе ролята на Майка Тереза, скоро ще банкрутира. Заговори се дори за връщане на марката Върне ли се Германия към марката, тя на практика обявява суверенитет. А без парите на немците всички сме загубени. Еврозоната е сочена като основна причина за разпада на Европейския съюз, а доказателствата вече са на лице. Испания и Португалия вече пропищяха от кризата с дълга. Ирландия, която също е в еврозоната, страда от прекомерни дефицити. Бавно, но сигурно еврото смазва държавите и те така и не успяват да изплуват на повърхността. Скоро тази чума ще обхване целия ЕС и България няма да бъде подмината. Подобен утопичен Съюз никога няма да просъществува. Още със създаването на ЕС той вървеше към своя край. Идеята за изравняване на жизнения стандарт в един такъв съюз е колкото хубава, толкова и непостижима. Разделението на бедни и богати винаги ще го има. Свободният пазар в ЕС само ще дърпа бедните страни надолу, а богатите ще процъфтяват. Кризата е поредното доказателство за разпада на Европейския съюз. Ние, българите, сме си в перманентна криза, безработица и мизерия, но събратята ни от ЕС са далеч по-разглезени. Те не са свикнали на оцеляване, а страни като България ги дърпа все по-надолу в блатото. Въпрос на време е великите сили в Съюза да се отдръпнат и да кажат: Ние бяхме дотук, спасявайте се, както можете. Защо, мислите, кризата се задълбочава в ЕС, вместо да преминава? Неизбежно и обяснимо е ЕС се разпада, но повлича и България към бездната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Само Меркел е в час засега, и се протовопоставя на злото САЩ и Англия. Знае, че ако приеме европейските бонове (което е изцяло срещу интересите на Германия), може после да си оди да бере дренки като безработна. Много сладко нещо са туй евро-боновете, ей! За кърлежите са златни. Нови заеми с ниски лихви, аз ям, а всички (най-вече немците) плащат. Красота!Май само един съюз (договор) Германия-Русия е спасението. Много продажни европейски политици. А иначе Слепци с очи много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още