IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пактът Меркел-Саркози е обречен на провал

Срещата на европейските лидери тази седмица бележи 5-тия "финален" опит за постигане на генерално решение на кризата от 2009 г. насам

12:30 | 09.12.11 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и и френският президент Никола Саркози.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

Ако искате да проумеете последното френско-германско предложение за „спасяване“ на еврото, си представете, че правителствата на Китай и Япония искат да получат легално право да изменят бюджета на САЩ, да налагат нови данъци на американските граждани, както и да ограничават разходите на щатското правителство, когато преценят че това е необходимо, пише Брет Аръндс, анализатор на MarketWatch в коментар за изданието.

В крайна сметка Китай и Япония са най-големите кредитори на Съедините щати. Щатското правителство им дължи трилиони долари. Вярно е, че Вашингтон не е толкова дълбоко задлъжнял, като съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП), колкото най-непослушните европейски правителства, но щатската дългова тежест не е и много по-малка.

През изминалата седмица пазарите се повишиха поради надеждите, че лидерите на Европейския съюз (ЕС) най-накрая ще намерят решение за дълговата криза в региона. Основно внимание се отделя на предложението на Ангела Меркел и Никола Саркози. Те искат да превърнат Европа в нещо като федерално правителство с правомощия да налага бюджетна дисциплина на финансово безотговорни страни.

Тяхното предложение е абсурдно. Всичко може да се случи на този свят, но ще е наистина забележително, ако тази идея получи подкрепа. Всеки, който таи надежди, че именно това ще реши кризата, трябва да помисли отново.

Защо португалците трябва да се съгласяват Германия да може да налага бюджетни ограничения на страната им? А защо да го правят и гърците?

Ще приемат ли американците възможността, китайци и японци да определят бюджетната политика в Вашингтон? Ако бяхте американец, как бихте се почувствали, ако отворите сутрешния вестник и научите, че новата китайско-японска „Комисия за фискална стабилност“ във Вашингтон е понижила пенсията на баба ви с една трета, ограничила е разходите за поддръжка на магистралите и възнамерява да наложи 10% корпоративен данък?

Това на практика е френско-германското предложение, отправено към Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Абсурдно е. Няма причина тези страни да се отказват от суверенитета си. Те могат, ако е необходимо, просто да фалират. Един фалит, да кажем на Луизиана, не би унищожил долара. Това не се случи и след фалитите на Enron и Lehman.

Британците изглеждат по-умни, най-малкото, защото останаха извън еврозоната. Тогавашният премиер на страната Джон Мейджър и финансовият му министър Гордън Браун взеха твърдо решение да запазят британската лира. В онези дни някои анализатори си позволиха да прогнозират катастрофа за Лондон. Тези опасения обаче се оказаха неоправдани.

От дълго време е ясно, че Франция и Германия искат да използват общата си валута, за да вкарат стария континент в нещо като федерален съюз. Всеки инвеститор, който е заложил на тази странна птица обаче, трябва да е наясно, че тя прилича повече на пуйка, отколкото на орел.

Срещата на европейските лидери тази седмица бележи 5-тия опит за постигане на генерално решение на кризата от 2009 г. насам.

„След серия "финални" срещи, би било добре този път да имаме истинска "финална среща“, коментира главният икономист на Standard & Poor’s за Европа Жан-Мишел Сикс. А коментаторът на Marketwatch Аръндс е готов да се обзаложи, че догодина ще има шеста среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Пък и след фалита отиваш при същите кредитори и ще се наложи да поотстъпиш, да дадеш нещо, което не ти се дава ей така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Ще означава, че Гърция е много важна за кредиторите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
СССР е такъв пример - руски език, правителство на КПСС. Разбирам, че не си за СССР, нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
nokep
преди 12 години
Относно мястото на България в цялата история, трябва да е ясно, че това, че ни поканиха въобще за подписване на това споразумение е спасителен пояс за нас. Без да сме част от ЕС и еврозоната няма начин да оцелеем. Причината е, че без чужди инвестиции и без лесен достъп до голям пазар като европейския страната ни е полуумряла. Вярно е, че има и минуси и че ни натискат да им купуваме стоките и услугите, но поне ще плащаме с техните пари. Великобритания винаги се е интересувала само от своите интереси, така че те не са мерило. Нашия интерес е свързан единствено и само с ЕС и затова трябва да правим всичко, което се поиска от нас. За съжаление сме в позицията на ученика, който учителя наказва, но това е резултата от политиката ни в последните 67 години и няма как да се очаква да станем изведнъж суперсила на балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Гърция 5 пъти е обявявала фалит, не си е връщала заемите и все още не е загубила суверенитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Абе тая статия май е от поредицата пропагандни напоследък. Определено си има сблъсък на всички нива между привържениците на печатницата и на дисциплината. На първите май хич не им се иска партито да свърши, ама проблемът е, че все още не е измислено перпетум мобиле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
нов свят нови предизвикателства нови технолигии нови изисквания, ако зависи от мен ще премахна единтичността на държавите от европа въвеждам единен език единно правителство и така ще сме по силни по конкурентни, може и да стане за в бъдеще, но колкото повече останалите държави в зоната шикълкавят толко по зле за всички инак не става, прави се тази крачка веднъж после е лесно инак сме загубени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Оказва се, че са гарантирани със загуба на суверенитет в перспектива. С увеличаване на властта на кредитора и ограничаване самостоятелността на длъжниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
А дава ли си сметка длъжникът какво би се случило с него без кредитора? Нека да избират - ако искат подкрепа - ще се съобразяват, ако не искат - край на подкрепата! Елементарно... то и нормалните хора като си даваме необезпечени заеми така процедираме. там не е по-различно, просто сумите са различни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
трябва дисциплина не може един да е разглезен друг да е стегнат, просто не става или европа ще се ръководи от силна ръка или няма да се получи.аз съм твърдо за това германците да въдворят ред и правила навсякъде в зоната те са показали че са напредничава нация и вървят по пътя на прогреса след като останалите държави напираха да се присъединят към зоната ще изпълняват заповеди, аз за себе си в личен план съм сходен с политиката на германците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още