IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пактът Меркел-Саркози е обречен на провал

Срещата на европейските лидери тази седмица бележи 5-тия "финален" опит за постигане на генерално решение на кризата от 2009 г. насам

12:30 | 09.12.11 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и и френският президент Никола Саркози.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

Ако искате да проумеете последното френско-германско предложение за „спасяване“ на еврото, си представете, че правителствата на Китай и Япония искат да получат легално право да изменят бюджета на САЩ, да налагат нови данъци на американските граждани, както и да ограничават разходите на щатското правителство, когато преценят че това е необходимо, пише Брет Аръндс, анализатор на MarketWatch в коментар за изданието.

В крайна сметка Китай и Япония са най-големите кредитори на Съедините щати. Щатското правителство им дължи трилиони долари. Вярно е, че Вашингтон не е толкова дълбоко задлъжнял, като съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП), колкото най-непослушните европейски правителства, но щатската дългова тежест не е и много по-малка.

През изминалата седмица пазарите се повишиха поради надеждите, че лидерите на Европейския съюз (ЕС) най-накрая ще намерят решение за дълговата криза в региона. Основно внимание се отделя на предложението на Ангела Меркел и Никола Саркози. Те искат да превърнат Европа в нещо като федерално правителство с правомощия да налага бюджетна дисциплина на финансово безотговорни страни.

Тяхното предложение е абсурдно. Всичко може да се случи на този свят, но ще е наистина забележително, ако тази идея получи подкрепа. Всеки, който таи надежди, че именно това ще реши кризата, трябва да помисли отново.

Защо португалците трябва да се съгласяват Германия да може да налага бюджетни ограничения на страната им? А защо да го правят и гърците?

Ще приемат ли американците възможността, китайци и японци да определят бюджетната политика в Вашингтон? Ако бяхте американец, как бихте се почувствали, ако отворите сутрешния вестник и научите, че новата китайско-японска „Комисия за фискална стабилност“ във Вашингтон е понижила пенсията на баба ви с една трета, ограничила е разходите за поддръжка на магистралите и възнамерява да наложи 10% корпоративен данък?

Това на практика е френско-германското предложение, отправено към Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Абсурдно е. Няма причина тези страни да се отказват от суверенитета си. Те могат, ако е необходимо, просто да фалират. Един фалит, да кажем на Луизиана, не би унищожил долара. Това не се случи и след фалитите на Enron и Lehman.

Британците изглеждат по-умни, най-малкото, защото останаха извън еврозоната. Тогавашният премиер на страната Джон Мейджър и финансовият му министър Гордън Браун взеха твърдо решение да запазят британската лира. В онези дни някои анализатори си позволиха да прогнозират катастрофа за Лондон. Тези опасения обаче се оказаха неоправдани.

От дълго време е ясно, че Франция и Германия искат да използват общата си валута, за да вкарат стария континент в нещо като федерален съюз. Всеки инвеститор, който е заложил на тази странна птица обаче, трябва да е наясно, че тя прилича повече на пуйка, отколкото на орел.

Срещата на европейските лидери тази седмица бележи 5-тия опит за постигане на генерално решение на кризата от 2009 г. насам.

„След серия "финални" срещи, би било добре този път да имаме истинска "финална среща“, коментира главният икономист на Standard & Poor’s за Европа Жан-Мишел Сикс. А коментаторът на Marketwatch Аръндс е готов да се обзаложи, че догодина ще има шеста среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

33
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Англичаните това е "троянският кон" на САЩ в Европа. Но ако си мисслят че ще им се размине, много се лъжат, торанадото което идва ще отнесе и острова на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Рядко *** коментар, естествено на англичанин. Жалко, че не дава никакво предложение за излизане от ситуацията, каквото със сигурност няма, а само сее жлъч........ Всъщност Англия е много щастлива от случилото се снощи. Остава на позицията, която винаги е заемала - между САЩ и Европа, с поглед (и ***) отправен по-скоро към първото.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Какви чудеса стават в Китай?! Нямаш представа на каква бомба със закъснител се възхищаваш. Трите трилиона долара, които са събрали, едва ли ще са им достатъчни, за да спрат пръсването на кредитния си балон. Дълговите кризи на Запада много бързо ще бъдат забравени ако(когато) това се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
да но виж в китай чудеса стават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Много е лош Наказателно-процесуалния кодекс. И тези дето събират улики не са защитени и възнаградени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Много насилие, изместване хоризонта на светлото бъдеще, защото е невъзможно, както го представяше СССР-пропагандата.Един стругар със заплата 900-1000 лв., а хирургът с 250-300 лв.Храна имаше, безплатно образование, здравеопазване, насърчаване на труда - това е хубаво. Но сметката не излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
сегашното положение в което се намираме е абсурд *** показва среден пръст в съда полицията варди лимузините (по цяла нощ ги гледам такава ми е работата) тоя наръгал оня но тоя е син на знатен човек и липсват важни доказателства ...... студент купил кремиковци за 320млн, стачкувашти фермери с бентлита,банев си присвоил плажа,, трактора президент ....... ето го новия ред.....майка хвърлила детето си, дете вади пистолет в у4илище, некъв пребил съоченик без да го познава ей така за кеф......йоско дрогиран уби цяла кола с хора невинен бил....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
ако ссср означава по добър начин на живот защо не?какво му бе лошото на ссср?само малко козметични промени се налагаха.....как да го кажа за да се разбере....средната линия по която се движат нещата изисква това да се случи на ба за на много фактори ние трябва да сме еди какви си и това е най-доброто за да отговорим на съвременните предизвикателства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
точно казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
nokep
преди 12 години
според мен по-добре някой от ЕС да ни управлява бюджета, отколкото нашите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още