IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото не повярва на програмата на ЕЦБ

Доларът затвърждава впечатлението, че дългосрочният тренд няма да спира да работи в негова полза

12:02 | 22.12.11 г.
Еврото не повярва на програмата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силни еднопосочни движения и честа  смяна на посоката бяха в основата на вчерашната търговска сесия на валутните пазари. Провокатор на бурната реакция беше обявената от Европейската централна банка нова тригодишна програма за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор на региона.

Противоречивите мнения сред пазарните участници след решението на ЕЦБ повиши чувствително волатилността в основните валутни кросове, а най-показателна бе реакцията на еврото. Първоначално единната валута успя да намери подкрепа спрямо американския долар, но нивата около 1.32 ограничиха този възходящ импулс. Последва тотален доларов натиск, който изтри напълно евровите печалби и успя да изпрати американската валута на положителна територия за деня.

На вчерашния си аукцион ЕЦБ отпусна 489,2 млрд. евро под формата на 3-годишни кредити на 523 банки от региона при лихва от 1% годишно. Целта е тези средства да бъдат вкарани в европейската икономика чрез банковите институции и по този начин да се помогне за стабилизиране на бизнеса и увеличаване потреблението.

Едновременно  с ползите, които предлага програмата, съществува реална опасност банките  да използват евтиния ресурс за увеличаване  на дела рисковите инвестиции в тяхното портфолио чрез покупки на още повече високодоходни дългове от най-засегнатите икономики на стария континент. Това бе и причината, поради която по-голямата част от пазарните участници не заложиха вчера на еврото, а предпочетоха валутите с по-нисък рисков профил.

Като  цяло изводът от изминалата сесия е, че американският долар продължава да затвърждава впечатлението, че дългосрочният тренд няма да спира да работи в негова полза въпреки опитите за справяне с дълговата криза в Европа. На фона на рисковете от нова рецесия в еврозоната доларът продължават да печели доверие и заради качеството му на валута убежище.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3080; High – 1.3197; Low – 1.3024; Close – 1.3045

Предвид дългосрочния низходящ тренд при двойката ще търсим само и единствено нива за добавяне на къси позиции. Корекцията, която еврото направи тази сутрин, дава възможност за продажби от по-изгодни цени. На 4-часова графика ще търсим потвърждение от RSI индикатора и пълзящата средна. При стойности от 1,3170 – 1,3185 ще имаме сигнал за надценен пазар и същевременно ще е удобен момент за къси позиции.

GBP/USD

Open – 1.5661; High – 1.5772; Low – 1.5646; Close – 1.5671

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:02 | 22.12.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още