IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом обяви банкрута на Chrysler, борсата рязко надолу*

След неколкодневни спекулации държавата остави гиганта да обяви банкрут; пазарите приеха новината силно негативно, но остават на зелено

20:15 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Белият дом обяви банкрута на Chrysler, борсата рязко надолу*

Администрацията на американския президент Барак Обама обяви официално, че автомобилната компания Chrysler няма да получава повече подкрепа от държавата и ще бъде оставена да обяви банкрут. Така гигантът ще бъде поставен при специални условия, които да намялят дълговете му и изглежда кредиторите ще бъдат големите губещи след като не се разбраха с държавата как да бъдат компенсирани.

„Не смятаме, че тази процедура ще навреди на компанията или ще й окаже някакво отрицателно въздействие”, е заявил официален представител на Белия дом пред Market Watch. „Всичко би трябвало да продължи нормално и в края на краищата компанията ще израсне по-силна, по-жизнена и по-конкурентна”, смята специалистът.

Според него партньорското споразумение с Fiat вече е постигнато, като италианската компания трябвало да получи 20% от капитала на Chrysler, а постепенно да придобие 35 на сто от нея при изпълнението на определени условия.

Провалът на преговорите дойде след поредния неуспех на финансовото министерство да убеди кредиторите да сключат сделка. Правителството е било готово да изплати на кредиторите 2,25 млрд. долара, но те не са се съгласили, тъй като задълженията на Chrysler към тях са били на стойност 6,9 млрд. долара.

Обявяването на новината доведе до масирани разпродажби на Wall Street, но те успяха да свалят основните индекси на отрицателна територия за доста кратки. Въпреки това негативните настроения доведоха дотам, че целият ръст на индексите от по около 1,5 на сто от началото на сесията беше заличен.

Към 20:10 часа индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average се повишава с минималните 3,7 пункта до 8 189 пункта. На по-ранен етап от сесията показателят достигна до 8 307 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 пък напредва с 1,4 пункта (0,17 на сто) до 875 пункта.

Най-стабилен засега остава индексът Nasdaq Composite, който се повишава с 1 на сто до 1 729,40 пункта.
 

*Актуално към 20:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още