IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булброкърс не е ощетил държавата при сделката с EVN, реши съдът

Съмнението за конфликт на интереси при посредника противоречи на разума, посочва в решението си Административен съд – София

16:42 | 21.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Булброкърс не е ощетил държавата при сделката с EVN, реши съдът

Със свое окончателно решение от 13 октомври 2014 г. Административен съд – София постановява, че Булброкърс не е извършил каквото и да е нарушение при продажбата на остатъчния дял от EVN и отменя наказателното постановление, наложено от КФН като неправилно и противоречащо на закона, съобщават от инвестиционния посредник.

Нещо повече, съдът категорично отхвърля всякакви съмнения за ощетяване или застрашаване на държавния интерес, както и конфликт на интереси от страна на Булброкърс, като казва, че „да се приеме, че в този случай е налице конфликт на интереси, противоречи на разума и целта на публичното предлагане на акции на фондовата борса“, изтъкват от посредника.  

В решението си Административния съд посочва, че Булброкърс е организирал предлагането на остатъчния дял от EVN изцяло по зададените критерии от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, и стриктно следвайки закона. От друга страна Съдът изказва учудване, че КФН е санкционирал Булброкърс, за това, че е изпълнил поръчка на EVN, което има право да прави, но не и за изпълнението на аналогични поръчки от други клиенти. Също така в решението се посочва, че обвинението на административно – наказващия орган в лицето на КФН е неточно и неясно и никъде не се посочва каква по-висока цена би могла да се постигне, ако Булброкърс беше отказал да приеме поръчките на EVN, се казва в съобщението.

Това решение на Административен съд – София категорично доказва пълната несъстоятелност на тезите за ощетяване на държавния интерес и конфликт на интереси, тиражирани от Председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) г-н Стоян Мавродиев в редица медийни участия, заявяват от Булброкърс.

Продажбата на остатъчния държавен дял в EVN беше реализирана на Българска фондовата борса на закрит аукцион през 2011 г., а Булброкърс беше избран с конкурс за инвестиционен посредник по продажбата. Сделката беше отчетена като огромен успех, а постигнатата на търга цена надхвърляше значително минималната, определена от държавата, припомнят от посредника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Какво е това безумие? Как изобщо ИП може да извърши нарушение просто като предоставя възможност на негови клиенти да купуват и продават акции? Нали това прави по занятие ИП?Все едно да обвинят някой търговец на домати, че продава домати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още