IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствен SOFIX успя да излезе на плюс при паритет между печеливши и губещи

Останалите индекси затвориха с леки спадове в ден, наситен с корпоративни новини

17:40 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Камбаната на БФБ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Камбаната на БФБ. Снимка: Investor.bg

Само индексът на 15-те най-ликвидни компании – SOFIX, успя да излезе на плюс във вторник. Денят бе наситен с корпоративни новини, оборотът надхвърли 700 хил. лв., като бе установен паритет между печеливши и губещи емисии.

SOFIX единствен се покачи - с 0,07% до 446,89 пункта. Широкият BGBX40 се понижи 0,02% до 89,78 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT се смъкна с 0,04% до 99,67 пункта. От своя страна BGTR30 отчете спад от 0,06% до 370,70 пункта.

Реализираният оборот на регулиран пазар във втория ден от седмицата бе в размер на 709 хил. лв., като 649,6 хил. лв. с компании от SOFIX.

Лидер по оборот с 622,5 хил. лв. е Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,2%). По изтъргуван обем следват Агрия груп холдинг АД (-0,8%) с 16,1 хил. лв., Химимпорт АД (+1,6%) с 15,1 хил. лв. и Фазерлес АД (-2,2%) с 8,7 хил. лв.

На пода на БФБ се сключиха 86 сделки с 31 емисии акции. Бе установен паритет между печеливши и губещи, след като акциите на 13 емисии поевтиняха, на точно толкова 13 поскъпнаха, а на още 5 останаха без промяна.

Сред дружествата с оборот за деня над 5 хил. лв. с най-много поскъпнаха единствено акциите на Химимпорт АД – с 1,6% до 1,3 лв. за брой.

С най-голям спад в цената сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. се оказа Агрия груп холдинг АД, чиито книжа изтриха 4,7% от стойността си до 10,01 лв. за брой.

След три сделки по спад следва Елхим-Искра АД. Книжата на компанията поевтиняха с 3,6% до 1,06 лв. за брой, след като отчете 2,75% годишен ръст на консолидираните приходи до 2,844 млн. лв.

Акциите на М+С Хидравлик АД са нагоре с 0,8% до 4,967 лв. след една сделка. След две сделки книжата на Стара планина холд АД поскъпнаха с 0,83% до 3,65 лв. за брой.

Дъщерното дружество на Доверие Обединен Холдинг АД - Доверие Капитал АД, е предоставило депозит на Индустриален Холдинг ДовериеАД, друго дъщерно на холдинга, в размер на 7,2 млн. лв. за срок от три месеца при годишна лихва от 0,6%

Доверие Капитал АД е предоставило депозит на Доверие Обединен Холдинг АД в размер на 3,1 млн. лв. също за срок от три месеца и лихва от 0,6% годишно.

От своя страна, компанията майка е продала дела си от 29,61% от Медика и вече не притежава акции на фармацевтичната компания, която е обект на вливане в Софарма.

Няма сделки с акции на Доверие Обединен Холдинг след днешните новини.

Опитът на Нео Лондон Капитал да се качи на борсата е неуспешен, след като по време на подписката не бяха записани акции.

БФБ-София АД прекрати наблюдението над емисията акции на Сирма Груп Холдинг АД и потвърди регистрацията й на Основен пазар, Сегмент акции „Standard”, след като срокът на наблюдението изтече. Решението си ръководството на пазарния оператор обосновава и във връзка с регистрацията на маркет мейкър за емисията в лицето на ИП ЕЛАНА Трейдинг. Днес нямаше сделки с книжа на софтуерната компания.

Комисията за финансов надзор образува производство по отнемане на издадения на Пропъртис Кепитал Инвестмънтс АДСИЦ лиценз за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел, реши регулаторът на проведеното на 22 февруари заседание. Дружеството може в срок от 7 дни от получаване на уведомлението да представи в КФН обяснения и/или възражения по образуваното производство.

Освен това КФН не одобри проспекта за увеличение на капитала на НИД Индустриален фонд АД, който искаше да набере максимум 1 934 282 лв. Тук също няма движение по позицията.

Във връзка с обявяването в ликвидация на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ БФБ-София мести компанията на Алтернативен пазар BаSE, Сегмент акции, считано от 24 февруари 2016 г.

Освен това БФБ-София прекратява членството на ИП Сомони Файненшъл Брокеридж ООД, считано също от 24 февруари.

Радослав Росенов Вълканов е купил 22 217 акции, представляващи 5,03% от капитала на Рилски лен АД. Продавач е ППК Рилски лен, което се намира в ликвидация. Днес няма сделки с акции на Рилски лен АД.

В резултат на сключени сделки на 22 февруари 2016 г. ДФ Инвест Класик е придобил 156 310 акции от капитала на Риъл Булленд АД, с което увеличава дела си от 0% на 6,25%. Същевременно ДФ Инвест Актив е продал 156 310 акции и намалява дяловото си участие от 12,64% на 6,39%. Днес няма сделки с книжа на Риъл Булленд.

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners доклад за проследяване на активите на Корпоративна търговска банка. Това стана, след като в края на вчерашния работен ден беше получен отговор от компанията до синдиците по искането докладът да бъде оповестен.

Българска банка за развитие АД и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) пък задълбочават сътрудничеството си, съобщи държавната банка.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още