IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Румъния е пример, че подходът ни за съживяване на пазара работи

Високите цели няма да бъдат постигнати без категоричната подкрепа на държавата, подчерта Карина Караиванова

18:05 | 17.01.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Успяхме да обединим всички усилия за съживяването на капиталовия ни пазар – държавата, инвестиционните посредници, емитентите и инвеститорите. Само по себе си това вече е успех. Такъв метод се прилага в Румъния, което показва, че ние отново сме в ситуация на догонване, но пък е и гаранция, че механизмът работи.

Така председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова коментира последните стъпки, предприети за развитието на Българската фондова борса по време на срещата между бизнеса и правителството, организирана от в. Капитал.

Припомняме, че миналата година беше приета Стратегия за развитието на капиталовия пазар, която представлява пътна карта с 14 мерки, обвързани с конкретни срокове за тяхното изпълнение.

В същото време Караиванова подчерта, че високите цели няма да бъдат постигнати без категоричната подкрепа на държавата. „Освен необходимостта от промяна на законодателната база, държавата ни е необходима, за да се върне доверието в този пазар“, заяви председателят на регулатора.

По думите й това ще помогне за привличането на нови емитенти на пазара, нови компании, които да се листнат на пазара, без значение дали са публични или частни.

Според Караиванова предстоящите избори вътре в държавата, но и навън, нестабилната ситуация в света, водят до намаляване на авторитета на европейските институции като цяло.

„Оттам волята за извършване на реформи най-вероятно няма да бъде толкова силна, колкото ни се иска. Смятаме, че имаме допълнителна възможност за стимулиране на икономическия растеж и това е развитието на капиталовия пазар“,подчерта тя.

„Видяхме положителната реакция на пазара в края на 2016 г. Много ми се иска това да не е краткотраен ефект. Трябва да се възползваме от положителното мислене на пазара в момента. В лицето на Румъния имаме пример, че такъв подход е действащ“, категорична бе Караиванова.

Тя се определи като оптимист и заяви, че ако успеем да насочим интереса към капиталовия пазар, печеливши ще бъдат всички, а репутацията на държавата ще се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
то правенето на впечатление си е едно, ама другата новина по-реално отразява битието на миноритарният акционер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Приятно впечатление оставя всяка изява на новия председател на КФН. Адекватна. Дано усилията и се увенчаят с успех, защото той ще е за всички. Ако пък и ние ударим едно рамо!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
то според статията, регулатора се надява държавата да върне доверието....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Наивник
преди 7 години
Господ да пази пазар, който се съживява от регулатора!!! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още