IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националните пристрастия в инвестициите

България е сред страните с най-силна концентрация на инвестиции в местни активи, пише в свой материал инвестиционният посредник „София интернешънъл секюритиз

08:55 | 18.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Тенденцията портфейлните инвеститори да алокират много голяма част от потфолиото си в местни ценни книжа е позната в икономиката като “home bias” (национални пристрастия). Въпреки ясно доказаните ползи от международната диверсификация на активите, тази тенденция си остава един от шестте големи парадокса в световната макроикономика според Кенет Рогоф.

Това пише в свой материал по повод „националните пристрастия“ инвестиционният посредник „София интернешънъл секюритиз (СИС), публикуван на сайта на компанията

За първи път тази тенденция е документрана от Френч и Потерба (1991 г.), според чието изследване американските инвеститори в акции алокират близо 94% от активите си в местни книжа, въпреки че по това време този пазар формира по-малко от 48% от световния пазар на акции. Този феномен не е изолиран само в САЩ разбира се.

Според изследване, проведено от ЕЦБ през 2006 г. (Michael Fidora, Marcel Fratzscher and Christian Thimann), това пристрастие е по-слабо изразено в по-зрелите икономики, докато в развиващите пазари инвестициите в местни книжа надминават 90% от портфейлите.

България също участва в изследването в групата на развиващите се страни, което ни поставя сред страните с най-силна концентрация на инвестициите в местни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vale1
преди 7 години
"Да припомним, че на българския капиталов пазар има предложение за публикуване на финансови отчети задължително на 6 месеца, вместо на три." - това отдавна не е вече предложение и 1 ИП би трябвало да го знае.Иначе има доста истини в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още