IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма формира една трета от оборота на БФБ през седмицата

SOFIX отчете ръст от 1,7% за последните пет борсови сесии

17:44 | 02.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Седмицата на БФБ започна плахо, но спадът на основния индекс в първия ден беше компенсиран с ръстове до края на седмицата.

Оборотът на регулиран пазар в петък възлезе на 5,1 млн. лв. след 483 сделки, като 1,8 млн. лв. бяха формирани с акции от състава на SOFIX. Общо за седмицата изтъргуваният обем възлезе на 15,137 млн. лв., половината от който е от търговия с 15-те най-ликвидни компании, като една трета се пада на Софарма. 

След като започна на червена територия в понеделник, в следващите борсови сесии до края на седмицата SOFIX възстанови загубата, отчитайки ръст от 1,7%. В петък основният индекс прибави 0,96% към стойността си.

Движение на индексите в петък

 

В петък печелившите компании бяха точно два пъти повече от губещите, като акциите на 24 компании поскъпнаха, на 12 поевтиняха, а на други 9 останаха без промяна.

Равносметката за SOFIX през последните пет борсови сесии също е положителна, като акциите на десет дружества поскъпнаха, а на пет останаха на червена територия.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Най-голям ръст за седмицата отчете Софарма с повишение от 7,71%, следвана от Холдинг Варна с 6,83% и Стара планина холдинг с 3,25%. С най-много поевтиняха акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ със спад от 3,32%. На второ място сред губещите е Албена със спад от 3,24% и Първа инвестиционна банка, която отписа 2,70% от цената на книжата си.

Лидери по оборот през седмицата са Софарма с 4,9 млн. лв., Химимпорт с 461 хил. лв. и Първа инвестиционна банка с 429,2 хил. лв.

В последния търговски ден отново най-много се отличи Софарма с ръст в цената на книжата от 4,3% до 4,26 лв. На второ място следва Сирма Груп Холдинг с повишение от 4% и Стара планина холд с поскъпване от 3,4%.

От страната на губещите са Еврохолд България, чиито акции поевтиняха със 7,1%. На втора позиция е Химимпорт с понижение от 1,6% до 1,70 лв. и Фонд за недвижими имоти, чиито акции поевтиняха с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Бик в атака
преди 6 години
Ще го кажа кратко и ясно - много съм доволен от тази седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още