IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът от пшеница през тази година е 4,6 млн. тона

Реколтата е малко повече от очакваното, съобщи министър Десислава Танева

18:05 | 28.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Жътвата на пшеницата е приключила, а добивът е 4,6 млн. тона. Това съобщи днес във Варна земеделският министър Десислава Танева, предаде БТА. По думите й реколтата е малко повече от очакваното – прогнозите бяха за около 4,5 млн. тона.

Танева допълни, че реколтата е напълно достатъчна за осигуряването на зърнения баланс на страната.

Предвид сушата вероятно в някои райони няма да се добият очакваните количества от слънчоглед и царевица, но като цяло страната ще приключи с една поредна добра зърнена реколта.

Министърът коментира, че проблемната ситуация, възникнала със заболялото от антракс животно във Варненско, след което се наложи затварянето на около 30 ресторанта, е решена и приключила.

Отнета е регистрацията на транжорната в квартал "Аспарухово", от която тръгна заразата. Тя повече не може да работи и е заличена от регистъра. Транжорната е и с наложена максимално възможна парична санкция от 10 000 лева.

Двете землища, в които беше открит антракс, влизат в списъка с огнища на болестта, ежегодно по държавната профилактична програма ще бъдат ваксинирани животните. За такива огнища вече ще се смятат местата, където е  установяван антракс в последните 50 години, а не 30, както досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Добивите са добри ,но цените са депресиращо паднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Добивът на пшеница е вероятно малко над 5 милиона тона но интересно защо от това министерство винаги отчитат по малки добиви Общо страната ще произведе около 10 милиона тона зърнени култури което е много добър резултат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още