IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на кадри и добра инфраструктура ще създадат проблеми през летния сезон

Големият дял на сивата икономика в сектора отблъсква чуждите инвеститори, според експерт

18:05 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпросът с недостига на кадри остава нерешен и за предстоящия летен сезон. Туристическата камара в Бургас работи по обмен на кадри, като тази година се очакват 219 чуждестранни граждани от трети страни да стажуват по Южното Черноморие. Това каза председателят на Регионалната бургаска туристическа камара Иван Иванов, цитиран от агенция „Фокус“.

За летния период у нас се очакват студенти стажанти от Беларус, Украйна, Русия и Полша.

От туристическата камара отчитат и недостатъците от приетото облекчение по Закона за трудова миграция и трудова мобилност, което разреши чужди граждани от трети страни да работят в България в областта на туризма в рамките на 90 дни.

Фирмата, която наема тези граждани обаче, трябва да осигури със собствени средства пътните разходи, назначението и подслона им, като преди това Министерството трябва да даде своето разрешение за този процес, защото се касае за граждани на трети страни, отбеляза експертът.

Що се отнася до квалификацията, езиковата и професионалната способност на кадрите, според Камарата и там се изискват сериозни промени. С промяна на учебните програми на професионалните гимназии и колежи по туризъм, с повишението на средната работна заплата в туризма могат да се очакват дори отлични резултати, смята той.

Миналата година беше успешна за българския туризъм. Проблемите в конкурентни страни - Египет, Тунис и Турция, доведоха до промяна на част от чартърите на водещите туроператори от страните членки на ЕС. За първи път имаме такъв огромен ръст на пристиганията, като той възлиза на 18,6%, подчерта Иванов.

Лошата инфраструктура обаче остава сериозен проблем за туристическия сектор, предупреди експертът. Секторът все още не се е справил и със сивата икономика, като тези фактори дават силно отражение върху чуждите инвеститори. В последните години те се насочват към други дестинации, каза Иванов.

Основни задачи за български туризъм тази година ще са най-вече оказването на съдействие за по-ефективен контрол при изпълнение на изискванията на нормативната база, отнасящи се за туристическите пътнически превози. На второ място е необходимо адаптирането на нормативната база в съответствие с добрите европейски практики. Компетентните органи трябва да се справят и със сивия сектор в туризма, особено при организацията на екскурзии в чужбина и абитуриентски балове.

Един от начините за справяне с тези проблеми е именно създаването на етичен кодекс, който да регламентира професионалната етика в туризма и недопускане на нелоялна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още